msmps.gov.md

Variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 vor putea fi depistate și în Republica Moldova

Secvențiatorul de ultimă generație pentru identificarea variantelor de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral a fost procurat și donat grație suportului financiar al Uniunii Europene și asistenței tehnice a Organizației Mondiale a Sănătății.

Valoarea echipamentului de laborator este estimată la 400.000 de euro și vine să contribuie la consolidarea capacităților naționale de diagnostic de laborator. Astfel, Republica Moldova se aliniază la capacitățile laboratoarelor europene și mondiale – tehnologiile moleculare avansate, precum secvențierea de ultimă generație, permit secvențierea completă a genomului SARS-CoV-2, inclusiv a tuturor variantelor virusului. Acest echipament de înaltă performanță este important pentru predicția evoluției și apariției agenților cauzali ai bolii, mai ales în cazul virusurilor de tip ARN, precum SARS-CoV-2, ce se caracterizează printr-o variabilitate genetică înaltă, fapt ce duce la apariția mutațiilor.

Secvențierea SARS-CoV-2 va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice; investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică; evaluarea legăturii dintre tulpinile virale din cadrul clusterelor epidemiologice și monitorizarea contactelor și a altor măsuri de sănătate publică; evaluarea și confirmarea reinfectărilor; evaluarea impactului mutațiilor asupra performanței medicamentelor antivirale.

Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, datele brute obținute în urma secvențierii vor fi folosite pentru crearea și extinderea librăriilor proprii în scop de identificare a variantelor de interes sau de îngrijorare. Nu în ultimul rând, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății a menționat în cadrul ceremoniei de donație:

„Țin să menționez astăzi că implementarea sistemului de supraveghere bazat pe secvențierea genomică a virusului SARS-CoV-2 va fi gestionată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică împreună cu alte instituții internaționale de cercetare și cu suportul academic și științific din partea Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a precizat Nemerenco.

„Uniunea Europeană continuă să sprijine Republica Moldova în combaterea pandemiei COVID-19. Echipamentul livrat cu ocazia evenimentului de astăzi, împreună cu partenerii noștri de la OMS, este un exemplu concret în acest sens”, a specificat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ajutorul face parte din inițiativa finanțată de Uniunea Europeană „Solidari pentru sănătate”, direcționată spre combaterea pandemiei în țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, având scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și capacitatea țărilor de a răspunde la urgență în sănătate publică.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) 13 ani de pușcărie pentru Tauber/ Deputații, mulțumiți de ei/ Salariu de €1.000 „este o realitate”

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Exerciții de combatere a atacurilor cibernetice, desfășurate la Chișinău
— Avocații din Moldova intră în grevă
— Explicația lui Radu Marian despre salariul mediu din capitală
— Danemarca oferă 7 mln de euro penru apărarea Moldovei
— Pompierii moldoveni merg în Grecia pentru a lupta cu flăcările
— Iunie 2025, cea mai sângeroasă lună a războiului din Ucraina
— Cazacii ruși cer sprijin pentru Tiraspol. Reacția Chișinăului
— Procurorii cer condamnarea Marinei Tauber la 13 ani de închisoare
— Volieră panoramică pentru lei și surprize tropicale la Zoo
— Percheziții la adiministrația publică locală din Taraclia
— Carp: deputații fugari Nesterovschi și Lozovan au părăsit Moldova
— Comisia Europeană, despre interdicția Schengen aplicată lui Ceban
— Sunau în numele băncii și furau banii de pe conturi
— Viitorii deputați, îndemnați să mențină cursul european al țării
— Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia
— Final de mandat: deputații evită să-și dea note, preferă verdictul cetățenilor
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: