Moldova implementează noi mecanisme de trecere a frontierei la Aeroportul Chișinău
Full Article 3 minutes read

Moldova implementează noi mecanisme de trecere a frontierei la Aeroportul Chișinău

Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a avut pe 7 februarie o întrevedere cu factorii de decizie din Sectorul Poliţiei de Frontieră Aeroportul Internaţional Chişinău. Oficialii au discutat mai multe subiecte de ordin operațional, printre care capacitarea Centrului Regional de Coordonare în cadrul sectorului, cu dezvoltarea infrastructurii necesare și dotarea cu echipamente speciale, inclusiv pentru a doua linie de control.

Astfel, șeful Poliției de Frontieră informează că a trecut în revistă măsurile de pregătire pentru exercițiul intern de autoevaluare pe conformitatea standardelor EU pentru punctele de trecere aeroportuare, dar și răspunsurile la chestionarele SCHEVAL.

„Am vizitat direcțiile de ieșire și intrare în/din Republica Moldova  unde împreună cu colegii am abordat etapele de pregătire privind pilotarea unei noi proceduri de fluidizare în punctul de trecere, conform standardelor europene. În acest sens, am dispus finalizarea până la finele săptămânii a procedurilor standarde de operare, pregătirea aspectelor legate de informare a cetățenilor, precum și alte momente de importanță în activitatea de securitate în Aeroport”, a declarat Vasiloi.

Șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a menționat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova că în Aeroportul Internațional Chișinău va fi pilotat un nou mecanism de fluidizare a traficului de persoane. De asemenea, se așteaptă schimbări în modalitățile de trecere a frontierei terestre, scrie IPN.

Conform noului mecanism, cetățenii care vor traversa frontiera cu pașapoarte ale țărilor Uniunii Europene vor trece controlul la ghișeul unde va fi afișată inscripția „EU PASSPORTS”, iar cei care dețin pașapoarte din țări ce nu fac parte din blocul comunitar, vor trece controlul la ghișeul cu inscripția „ALL PASSPORTS”.

„Chiar mâine o să facem informația publică. Astăzi am fost la Aeroportul Internațional Chișinău. Noi suntem practic pe ultima etapă de pilotare a unui nou mecanism de fluidizare a traficului prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău. Spre exemplu, fluxuri separate pentru cetățenii Republicii Moldova și cetățenii europeni sau categoria alte pașapoarte, exercițiu pe care noi îl pilotăm, așa cum este peste tot în UE. Trebuie să ne mișcăm cu pași rapizi, astfel ca să implementăm mecanismul până în vară, poate chiar mai repede”, a spus Rosian Vasiloi.

De asemenea, șeful Poliției de Frontieră a mai anunțat că joi, 9 februarie, ministra afacerilor interne, Ana Revenco va semna Acordul dintre Republica Moldova și România în baza căruia în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița va fi instituit controlul coordonat doar la intrarea pe teritoriul României. Noul regim de funcționalitate va fi aplicat la începutul primăverii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: