Premierul Dorin Recean a reacționat la informațiile potrivit cărora Statele Unite ale Americii intenționează să trimită imigranții expulzați și în alte țări, în afară de cele de origine, inclusiv în Republica Moldova. Recean a declarat că SUA au solicitat tuturor țărilor partenere, inclusiv Moldovei, să ajute la transportul persoanelor care au încălcat regimul de ședere pe teritoriul american. Recean a subliniat că este vorba despre „transportul sau aducerea acasă a cetățenilor din țările de origine”. „Republica Moldova va facilita returnarea cetățenilor noștri, nu a altor naționalități, dar doar a cetățenilor noștri”, a evidențiat oficialul moldovean.
În timpul unor declarații de presă din 3 aprilie, Recean a fost întrebat dacă confirmă informația că administrația Trump urmărește să încheie un acord inclusiv cu Republica Moldova pentru a prelua imigranții expulzați din SUA, dacă țara noastră este de acord cu un astfel de acord și în ce condiții ar putea să se întâmple acest lucru.
„Într-adevăr, SUA a rugat toate țările partenere, inclusiv Republica Moldova, să faciliteze transportul sau aducerea acasă a cetățenilor din țările de origine, care au încălcat regimul de ședere în SUA. Și da, noi am confirmat că Republica Moldova va facilita returnarea cetățenilor noștri, nu a altor naționalități, dar doar a cetățenilor noștri – să le facilităm revenirea în Republica Moldova”, a comunicat Recean.
Întrebat câți cetățeni ai Republicii Moldova au depășit limita șederii în SUA, oficialul a menționat că „încă nu există o estimare”. „Așteptăm informația din partea SUA”, a adăugat Recean.
Pe 2 aprilie, The Wall Street Journal a scris că administrația Trump urmărește să încheie acorduri cu mai multe țări pentru a prelua imigranții expulzați din SUA, a relatat Digi24. Se preciza că se caută mai multe destinații în care să poată trimite imigranții pe care SUA doresc să îi deporteze, dar ale căror țări întârzie să îi primească înapoi sau refuză să o facă. Se mai declara că se va întâmpla în continuare cu migranții deportați va depinde de țara gazdă respectivă. De exemplu, Statele Unite nu știu dacă persoanei i se va permite să ceară azil sau dacă va fi deportată în propria țară. Printre țările cărora SUA le-a cerut să primească deportații se numără Libia, Rwanda, Benin, Eswatini, Mongolia, Kosovo și Republica Moldova.
***
În ianuarie 2025 s-a aflat că 279 de cetățeni moldoveni, care nu au documente legale pentru a rămâne în SUA, riscă să fie deportați. Datele s-au regăsit într-un raport publicat de Fox News. Publicația menționa că a primit documentul de la Serviciul american de imigrare și control vamal. Câteva zilei mai târziu, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a declarat că „nu comentează documente interne ale altor state care au ajuns în spațiul public” și că „autoritățile americane sunt singurele în măsură să furnizeze date oficiale pe acest subiect”. Totodată, Ministerul adăuga că nu deține „o evidență nominală a cetățenilor moldoveni aflați în această situație și nu are informații despre existența unei liste oficiale în acest sens”.
În ultimii șase ani, 86 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost deportați din Statele Unite ale Americii, conform unui raport al Serviciului american de imigrare și control vamal.