Moldova pierde încă un dosar la CtEDO. Un bărbat va primi 5 000 euro compensație morală și materială
Full Article 2 minutes read

Moldova pierde încă un dosar la CtEDO. Un bărbat va primi 5 000 euro compensație morală și materială

Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Litigiul a apărut după ce o companie de asigurări a refuzat să achite despăgubiri unui client, a cărui mașină a fost grav accidentată, scrie bzlaw.md

CtEDO a pronunțat o hotărâre în cauza Covalenco versus Republica Moldova. La 13 iulie 2009, în urma unui accident rutier, mașina reclamantului, condusă de soția acestuia, a fost grav avariată. Reclamantul s-a adresat de mai multe ori către compania de asigurare, solicitând achitarea indemnizației de asigurare, dar fără vreun rezultat. La 12 iulie 2012 reclamantul a inițiat un proces civil împotriva companiei de asigurare. Instanțele de fond și de apel au decis în favoarea lui, obligând compania de asigurare să-i achite contravaloarea deplină a mașinii.

Cu toate acestea, la 30 aprilie 2014 Curtea Supremă de Justiție a casat hotărârile instanțelor inferioare și a respins acțiunea reclamantului, susținând, în special, că polița lui de asigurare nu acoperea situația în care mașina reclamantului era condusă de către soția sa.

Totodată, instanța a acceptat argumentul companiei de asigurare cu privire la faptul că aceasta nu avusese acces la mașina avariată. Curtea Supremă de Justiție a eșuat să răspundă la contraargumentul reclamantului referitor la faptul că mașina se aflase în posesia companiei și fusese evaluată de către un expert numit de aceasta.

Prin urmare, Curtea a constatat că procedura de examinare a recursului de către Curtea Supremă de Justiție nu fusese echitabilă și a dispus ca reclamantul să primească 3 500 de euro pentru prejudiciul moral și 1 500 de euro pentru costuri și cheltuieli.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: