Moldova, printre primele șapte țări din lume cu cea mai mare rată de bază la credite
Full Article 2 minutes read

Moldova, printre primele șapte țări din lume cu cea mai mare rată de bază la credite

Decizia Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a majora rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 21,50 la sută anual, a propulsat Republica Moldova pe locul șapte în topul țărilor din lume cu cea mai mare rată de bază.

Potrivit portalului Trading Economics, țara cu cea mai mare rată în lume este Zimbabwe, acolo unde este înregistrată o rată lunară de 200%. Topul este urmat de Venezuela (56,18%), Argentina (52%), Yemen (27%), Ucraina (25%), Sudan (23,80%).

Pe de altă parte, cele mai mici rate de bază se înregistrează în Elveția (-0,25%), Japonia (-0,10%), Danemarca (-0,10%) sau Bulgaria (0,00%).

Amintim că Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a luat măsuri, pe 4 august, de politică monetară pentru a stăpâni inflația și, ca urmare, a se reveni la o creștere economică. Astfel, cu vot unanim, s-a decis majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 21,50 la sută anual. De asemenea, se măresc ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: până la 23,50  la sută și, respectiv, 19,50 la sută anual.

Potrivit BNM, hotărârea va stimula economisirea în defavoarea consumului și intermedierea financiară în moneda națională, va echilibra balanța comercială și va ancora așteptările inflaționiste. Totodată, măsurile de politică monetară adoptate vor susține descreșterea indicelui preturilor de consum începând cu trimestrul IV.

BNM susține că va monitoriza în continuare procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate și va veni cu măsurile corespunzătoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: