Moldova, printre primele șapte țări din lume cu cea mai mare rată de bază la credite
Full Article 2 minutes read

Moldova, printre primele șapte țări din lume cu cea mai mare rată de bază la credite

Decizia Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a majora rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 21,50 la sută anual, a propulsat Republica Moldova pe locul șapte în topul țărilor din lume cu cea mai mare rată de bază.

Potrivit portalului Trading Economics, țara cu cea mai mare rată în lume este Zimbabwe, acolo unde este înregistrată o rată lunară de 200%. Topul este urmat de Venezuela (56,18%), Argentina (52%), Yemen (27%), Ucraina (25%), Sudan (23,80%).

Pe de altă parte, cele mai mici rate de bază se înregistrează în Elveția (-0,25%), Japonia (-0,10%), Danemarca (-0,10%) sau Bulgaria (0,00%).

Amintim că Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a luat măsuri, pe 4 august, de politică monetară pentru a stăpâni inflația și, ca urmare, a se reveni la o creștere economică. Astfel, cu vot unanim, s-a decis majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 21,50 la sută anual. De asemenea, se măresc ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: până la 23,50  la sută și, respectiv, 19,50 la sută anual.

Potrivit BNM, hotărârea va stimula economisirea în defavoarea consumului și intermedierea financiară în moneda națională, va echilibra balanța comercială și va ancora așteptările inflaționiste. Totodată, măsurile de politică monetară adoptate vor susține descreșterea indicelui preturilor de consum începând cu trimestrul IV.

BNM susține că va monitoriza în continuare procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate și va veni cu măsurile corespunzătoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: