Moldova, reacție la apelul Rusiei de a aborda echilibrat propunerea Occidentului de furnizare a asistenței militare
Full Article 3 minutes read

Moldova, reacție la apelul Rusiei de a aborda echilibrat propunerea Occidentului de furnizare a asistenței militare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova răspunde Federației Ruse, ca urmare a îndemnului către autoritățile moldovenești de a adopta o abordare echilibrată la propunerea Occidentului de furnizare a asistenței militare. Moldova spune că suportul deja anunțat pe linia UE, prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante, va întări capacitățile unităților de logistică, mobilitate și control ale Forțelor Armate.

Purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă a menționat că procesele de cooperare a Republicii Moldova în domeniul securității și apărării pornesc de la principiul neutralității consfințit în Constituția țării.

„Totodată, țara noastră are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui responsabil la menținerea păcii și securității internaționale”, a adăugat Vodă.

Reprezentantul Moldovei a mai spus că dialogul și interacțiunea pe subiectele de securitate „au loc într-o manieră transparentă și se bazează pe necesitățile binecunoscute ale instituțiilor naționale de a-și fortifica capacitățile în realizarea atribuțiilor funcționale”.

„Mai mult ca atât, suportul deja anunțat pe linia Uniunii Europene va întări capacitățile unităților noastre de logistică, mobilitate, comandă și control ale Forțelor Armate prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante”, a conchis purtătorul de cuvânt al MAEIE.

Amintim că Federația Rusă i-a solicitat Republicii Moldova să adopte o abordare echilibrată în a primi asistență militară din partea Occidentului, deoarece aceasta nu contribuie la întărirea securității republicii. O declarație în acest sens a fost făcută de directorul adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe al Rusiei Alexei Zaițev, comunică TASS.

„Încă o dată facem apel la partea moldovenească să adopte o abordare restrânsă a asistenței militare din Occident care, după cum arată experiența istorică, urmărește obiective foarte departe de sarcinile de menținere a păcii și stabilității”, a spus oficialul rus.

Reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei a mai menționat că „este îndoielnic faptul că o astfel de asistență este în interesul Republicii Moldova”.

Menționăm că anterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că Republica Moldova ar putea accepta livrarea de armament NATO. Întrebat dacă livrarea de arme NATO în Republica Moldova nu contravine statutului de neutralitate, Igor Grosu a răspuns: „Atâta timp cât facem acest lucru într-un cadru civilizat, transparent, democratic, nu văd nicio problemă”.

La rândul său, liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a declarat că Occidentul vrea să aprovizioneze Moldova cu arme pentru a provoca un „război” între cele două maluri ale Nistrului.

Pe 29 iunie curent, preşedintele României Klaus Iohannis a anunțat că NATO își va intensifica sprijinul pentru Moldova, Ucraina și Georgia. După participarea la Summitul NATO de la Madrid, președintele român a spus că a fost decisă „intensificarea sprijinului pentru parteneri”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: