Moldova – repetentă de trei ani. De ce istoria despre expulzarea profesorilor turci nu ne-a învățat nimic
Full Article 6 minutes read

Moldova – repetentă de trei ani. De ce istoria despre expulzarea profesorilor turci nu ne-a învățat nimic

Moldova nu a învățat nicio lecție din istoria despre expulzarea ilegală a profesorilor turci. O dovadă în acest sens este și sentința pentru singurul inculpat în dosar – Vasile Botnari, fostul director al SIS. La această concluzie au ajuns un analist politic, un apărător al drepturilor omului și soția unuia dintre profesorii turci expulzați. Aceștia mai susțin că autoritățile speră că în curând, societatea va uita despre acest caz.

La dezbaterile publice despre această istorie, care au fost organizate de Agenția IPN, au participat Igor Boțan, analist politic, Ion Manole, directorul Promo-LEX și Galina Tüfekçi, soția lui Feridun Tüfekçi, profesor al rețelei de licee turce „Orinzont”, care a fost expulzat din Moldova. Subiectul dezbaterilor publice a fost stabilit: „Doi ani de la expulzarea profesorilor turci: lecții învățate, lecții de învățat”.

Menționăm că la dezbaterile despre această istorie au fost invitați și reprezentanți ai Pro Moldova și ai Partidului Democrat, însă ei nu au răspuns la invitație.

 „Au deschis ușa cu picioarele”

Galina Tüfekçi a fost rugată să povestească, cum s-au întâmplat toate acestea. Ea a spus că în dimineața de 6 septembrie 2018, la ei acasă au venit persoane în civil care „au deschis ușa cu picioarele”: „L-au luat cu forța pe soțul meu și l-au dus într-o direcție necunoscută […] Ei mi-au interzis să ies din casă în acea zi. Apoi m-a contactat un avocat și mi-a spus că trebuie să vin urgent”. Potrivit afirmațiilor sale, la amiază ea era deja la Chișinău. Împreună cu câțiva  apărători ai drepturilor omului și avocații, a plecat la aeroport, ca să-și vadă soțul.

„Până la ora patru dimineața, noi am stat la aeroport […] Veneau autobuze cu carabinieri și se opreau ba într-un loc, ba în altul. Oamenii alergau spre ei [credeau că în autobuze sunt profesorii]. Cred că a fost o blasfemie. Pur și simplu și-au bătut joc de noi”, a spus
Galina Tüfekçi.

Abia peste o zi ea a aflat că soțul ei a fost extrădat în Turcia.

 „Plahotniuc s-a întâlnit cu Erdoğan

Igor Boțan a reamintit că expulzarea profesorilor turci a fost precedată de o întrevedere de la sfârșitul anului 2017 dintre Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turiei și Vladimir Plahotniuc, liderul de atunci al Partidului Democrat. În același timp, între Turcia și Moldova era o înțelegere conform căreia autoritățile Turciei vor ajuta la efectuarea lucrărilor de reparație a reședinței președintelui Moldovei. În luna martie 2018, Serviciul de Informații și Securitate  l-a reținut pe directorul liceului „Orizont” din Chișinău. În luna aprilie 2018, profesorii s-au adresat către Biroul Migrație și Azil cu solicitarea să le fie oferit azil. Abia în ziua următoare după extrădarea celor șapte profesori, ei au primit răspuns prin care au fost informați despre refuzul de a le fi acordat azil. Boțan a menționat că inițial, Biroul era gata să le ofere azil, dar s-a răzgândit după adresarea SIS.

 „Tăcerea conducerii Moldovei”

Abia peste un an de la expulzarea profesorilor turci, în Moldova a fost deschis un dosar penal în acest caz. În luna februarie 2020, a devenit cunoscut faptul că în dosar a rămas un singur inculpat – Vasile Botnari, fostul șef al SIS. Igor Boțan consideră că Botnari a luat vina asupra sa „pentru că îi este frică” sau pentru că „este recunoscător celor care cândva i-au făcut o favoare”. Și Boțan, și Manole, și Galina Tüfekçi consideră că Moldova nu și-a învățat lecția din cele întâmplate, iar autoritățile țării speră că în curând, societatea va uita despre acest caz.

„Autoritățile vor face tot posibilul pentru a acoperi cu praf acest caz, ca toți să uite despre această istorie. Noi vedem că politicienii încearcă din răsputeri să nu comenteze această istorie […]  În  realitate, responsabilitatea este și a celor care au săvârșit cândva această [crimă], și a celor care ignoră astăzi această situație sau, încălcând legea, nu duce acest caz [penal] până la capăt”, a menționat Ion Manole.

„Îmi pare absolut stranie tăcerea conducerii Republicii Moldova. Nimeni nu vorbește despre faptul că din cauza celor întâmplate, 12 copii minori au rămas fără tați, șase dintre ei fiind cetățeni ai Moldovei”, a subliniat Galina Tüfekçi.

Iar Igor Boțan a menționat că scuzele publice ale procurorului general și îndoilelile exprimate public de către ministrul justiției cu privire la verdictul lui Botnari  nu au influențat nicicum situația.

***
În dimineața de 6 septembrie 2018, colaboratorii SIS au reținut șapte colaboratori ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont” și i-au dus într-o direcție necunoscută. Mai târziu, fără niciun proces și fără nicio explicație, aceștia au fost expulzați din Moldova în Turcia, unde au fost condamnați la detenție pe termene îndelungate.

Ушедшие за Orizont. Кто они — семь турецких учителей, депортированных из Молдовы

Expulzarea a fost ilegală. Toți colaboratorii liceelor au solicitat azil în Moldova și puteau fi expulzați din țară numai printr-o hotărâre judecătorească. Unii dintre ei au trăit în Moldova mai mult de 20 de ani, mulți aveau aici familii. Autoritățile Moldovei nu aveau dreptul să-i transmită reprezentanților autorităților din Turcia, unde cei expulzați riscau să fie supuși torturilor și persecuțiilor politice.

În luna iunie 2019, CEDO a declarat Moldova vinovată de încălcarea drepturilor omului în cazul expulzării profesorilor turci și a obligat să le fie achitate prejudicii a câte 25 mii de euro. Abia peste un an după expulzare, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat o investigație în acest caz. În luna februarie 2020, a devenit cunoscut faptul că în acest dosar a rămas un singur acuzat – Vasile Botnari, fostul șef al SIS.

În luna septembrie, procurorul general Alexandr Stoianoglo a comunicat că Botnari a fost condamnat la un termen cu suspendare și că acesta, conform deciziei CEDO, a achitat 125 mii de euro familiilor victimelor. În ziua următoare, a apărut o informație din care reieșea că pentru această infracțiune, Botnari nu s-a ales cu niciun fel de termen cu suspendare, ci a scăpat cu o amendă. În presă a fost publicat un fragment din textul sentinței, care confirmă informația respectivă. Încă nimeni nu a confirmat autenticitatea fragmentului sentinței, dar nici nu a infirmat-o. Sentința rămâne totalmente secretizată. Procesul în acest caz s-a desfășurat cu ușile închise. Procurorii au motivat aceasta prin informațiile din materialele dosarului care prezintă secret de stat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: