Moldova și Ucraina au discutat despre redeschiderea consulatului itinerant la Tiraspol? Reacția Chișinăului
Full Article 3 minutes read

Moldova și Ucraina au discutat despre redeschiderea consulatului itinerant la Tiraspol? Reacția Chișinăului

Chișinăul și Kievul nu au discutat deocamdată „în mod substanțial” problema oferirii de către Ucraina a serviciilor consulare în regiunea transnistreană. Precizarea a fost făcută pentru NM de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce autoritățile din țara vecină au anunțat că Ucraina și-ar putea restabili consulatul itinerant din regiunea transnistreană. Totodată, MAE a declarat că „chestiunea este cunoscută de partea moldovenească”.

În același timp, Ministerul de Externe a subliniat că nu se pune problema deschiderii unui consulat ucrainean permanent pe malul stâng al Nistrului, care nu se află sub controlul autorităților constituționale.

Nu poate fi vorba decât despre prestarea așa-numitelor servicii „consulare itinerante” de către consulii de la ambasada Ucrainei de la Chișinău. Aceasta înseamnă că un consul poate veni în regiune pentru a oferi asistență la fața locului, cum ar fi procesarea documentelor pentru cetățenii ucraineni. Menționăm că, în principiu, acest tip de servicii itinerante sunt cunoscute și utilizate pe scară destul de largă în practica consulară din lume. În ceea ce privește furnizarea de servicii consulare pe malul stâng al râului Nistru, orice activitate de acest gen ar trebui să țină cont de specificul regiunii. Problema va fi ridicată în cadrul dialogului cu partea ucraineană”, a precizat MAE.

Amintim că, pe 19 februarie, Ministerul ucrainean de Externe a emis un comunicat de presă în care a declarat că este gata să examineze subiectul restabilirii serviciilor consulare itinerante pentru cetățenii ucraineni de pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Comunicatul a fost publicat după vizita în Moldova a ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean Păun Rogovei, în cadrul căreia a avut întrevederi cu vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian și liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski.

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a subliniat că va redeschide consulatul ucrainean de pe malul stâng al Nistrului numai dacă vor fi îndeplinite două condiții: personalului consular i se asigură securitatea pe teritoriul regiunii transnistrene și i se garantează libera circulație.

***

Precizăm că, pe lângă ambasada de la Chișinău, Ucraina avea două consulate în Republica Moldova: unul la Bălți și unul la Tiraspol. Practica consulatului itinerant al Ucrainei a fost pusă în aplicare la Tiraspol până în februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: