Moldova și UE au lansat dialogul la nivel înalt în domeniul politic și de securitate
Full Article 3 minutes read

Moldova și UE au lansat dialogul la nivel înalt în domeniul politic și de securitate

Republica Moldova și Uniunea Europeană au lansat, pe 18 martie, dialogul la nivel înalt în domeniul politic și de securitate. Decizia de lansare a acestui dialog a fost luată pe 28 octombrie 2021 la ultimul Consiliu de Asociere dintre UE și Republica Moldova de la Bruxelles, precizează Delegația Uniunii Europene în Moldova.

În cadrul primei ședințe a participat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova Nicu Popescu și Secretarul general adjunct pentru afaceri politice / Directorul politic al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora.

„Lansarea dialogului politic și de securitate la nivel înalt UE-Moldova demonstrează creșterea calității și intensității parteneriatului nostru pe mai multe dimensiuni, în special în ceea ce privește politica externă și de securitate (…).  UE va continua să sprijine Moldova în fortificarea rezilienței sale și așteaptă cu interes consolidarea cooperării în domeniul securității și apărării”, a declarat Enrique Mora.

La rândul său, Nicu Popescu a spus că prima reuniune a dialogului politic și de securitate la nivel înalt Moldova-UE are loc într-o conjunctură foarte complicată, din cauza războiului din Ucraina.

„Ne concentrăm cooperarea UE-Moldova atât pe chestiuni urgente, cum ar fi gestionarea afluxului de refugiați, cât și pe pașii care vizează consolidarea rezilienței noastre. Republica Moldova a fost un susținător constant al promovării cooperării cu UE în domeniul securității, inclusiv PSAC, securitate cibernetică, contracararea amenințărilor hibride și în alte domenii.”

Participanții au mai vorbit despre provocările legate de situația securității regionale și impactul umanitar și economic al acesteia asupra Republicii Moldova.

UE a salutat faptul că autoritățile moldovenești au condamnat ferm actul de război al Rusiei împotriva Ucrainei și au susținut Rezoluția Adunării Generale a ONU privind agresiunea împotriva Ucrainei.

De asemenea, au fost discutate căi concrete pentru întărirea rezilienței Moldovei, în special în ceea ce privește securitatea cibernetică, combaterea dezinformării și consolidarea cooperării în cadrul Instrumentului European pentru Pace, precum și cooperarea mai strânsă pentru combaterea amenințărilor hibride.

Participanții au abordat și problema diferendului transnistrean. UE și-a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru regiunea transnistreană. Părțile au reafirmat angajamentul pentru o soluționare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean în cadrul formatului 5+2.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: