Moscova, despre rezoluția APCE, în care Transnistria este declarată teritoriu ocupat: „Nu corespunde realității”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a comentat pentru prima oară amendamentul adoptat în rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în care Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Federația Rusă. Diplomații de la Moscova susțin că formularea utilizată de diplomații europeni nu ar corespunde realității.

Considerăm formularea din rezoluția APCE cu privire la Transnistria drept inadmisibilă, care nu corespunde realității”, a declarat Zaharova într-un briefing din 17 martie.

Oficialul rus s-a referit și la declarația președintei R. Moldova Maia Sandu, care a reiterat pe 16 martie apelul către Kremlin, privind retragerea trupelor ruse care staționează în regiunea transnistreană.

În ceea ce privește declarația președintelui Republicii Moldova, cu privire la retragerea trupelor ruse de pe malul stâng al Nistrului, aș vrea să amintesc că contingentul forțelor armate ruse se află în Transnistria în conformitate cu acordul privind reglementarea pașnică a conflictului transnistrean din 21 iulie 1992. Amintim că scopul aflării acolo a militarilor Fed. Ruse este realizarea operațiunii de pacificare, datorită căreia timp de 30 de ani la Nistru este asigurată nu doar pacea și liniștea, dar și paza sigură a munițiilor depozitate în regiune din timpurile sovietice”, a comentat purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus.

În același timp, Zaharova a declarat că Moscova este deschisă în ceea ce privește discutarea subiectului.

Suntem gata să discutăm cu partea moldovenească subiectul privind utilizarea acestora. Retragerea trupelor depinde de obținerea unei reglementări politice a problemei transnistrene. Din păcate, mai e mult până acolo. Și depinde această reglementare nu în ultimul rând de Chișinău”, a subliniat oficialul rus.

Președinta țării Maia Sandu a comentat pe 16 martie, într-o conferință de presă alături de omologul său român, Klaus Iohannis, rezoluția APCE, care conține și un amendament prin care Transnistria este recunoscut drept teritoriu ocupat de Federația Rusă. Șefa statului a remarcat că documentul vizează în primul rând Ucraina.

Decizia a fost despre Ucraina și a vizat agresiunea Rusiei. În raport cu acest amendament, R. Moldova a spus foarte clar că Federația Rusă are un rol esențial în tot ceea ce ține de conflictul din Transnistria, începând de la origine până la toate lucrurile care s-au întâmplat și se întâmplă la ziua de astăzi. Noi am spus și am cerut întotdeauna retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, am cerut și cerem lichidarea munițiilor din stânga Nistrului. Pledăm în continuare pentru soluționarea pașnică a acestui conflict. Vom face totul pentru a găsi și a pune în practică o soluționare diplomatică, politică, pașnică”, a menționat șefa statului.

Precizăm că autoritățile de la Chișinău au reiterat în repetate rânduri apelul către Moscova de a-și retrage trupele de pe teritoriul R. Moldova și de a lichida munițiile depozitate în regiunea transnistreană.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: