Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică instituie, începând cu data de 13 octombrie, alertă „Cod Roșu” privind starea de urgență în sănătate publică în mai multe unități administrativ-teritoriale. Dacă acum două săptămâni în raionul Leova era „Cod Galben”, iar în raioanele Briceni, Cantemir, Căușeni și Ceadîr-Lunga, Fălești, Glodeni, Hîncești, Râșcani, Soroca, Ștefan Vodă și Taraclia era „Cod Portocaliu”, în prezent, doar în trei raioane nu este cod roșu.
„Comisia națională extraordinară de sănătate publică constată că situația epidemiologică este nefavorabilă, fiind determinată în principal de tendințele negative majore atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale țării”, se menționează în decizia CNESP.
Se instituie, începând cu 13 octombrie 2020, stare de urgență în sănătate publică în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, prezentați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Acum două săptămâni, în raionul Leova era „Cod Galben”, iar în raioanele Briceni, Cantemir, Căușeni și Ceadîr-Lunga, Fălești, Glodeni, Hîncești, Râșcani, Soroca, Ștefan Vodă și Taraclia era „Cod Portocaliu”.
Gradele de alertă corespunzătoare nivelului de risc al transmiterii virusului Covid-19 sunt atribuite la nivel teritorial, în dependență de mai mulți indicatori, care sunt calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile. În baza acestora, Comisiile teritoriale de sănătate publică stabilesc măsurile de sănătate publică corespunzătoare gradului de alertă din teritoriul administrativ gestionat.
Lista de restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică poate fi consultată AICI.
Autoritățile publice locale au obținut dreptul de a decide de sine stătător, ce măsuri de carantină să anunțe, în funcție de situația epidemiologică din localitățile respective și de codul de alertă COVID care a fost atribuit. Totodată, acestea trebuie să comunice Comisiei Naționale despre introducerea carantinei în instituțiile de învățământ, medicale și publice, precum și despre închiderea afacerilor.
Potrivit recomandărilor Ministerului Sănătății, în regiunile incluse în zona „roșie” ar trebui să fie închise școlile, să fie interzise acțiunile de amploare, locuitorilor să li se interzică să viziteze locurile publice fără o necesitate urgentă, de exemplu, băncile și poșta, iar instituțiile medicale – să primească doar pacienții cu nevoi urgente. În același timp, cei de la Ministerul Sănătății au subliniat că măsurile propuse sunt cu caracter de recomandare și nu sunt obligatorii.