Imagine simbol/ Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va deveni, pentru 4 zile, capitala mondială a vinului: 150 de experți, din 51 de țări, se reunesc la Chișinău

Republica Moldova va găzdui, în premieră, Congresul Mondial al Viei și Vinului – cel mai prestigios eveniment internațional dedicat sectorului vitivinicol, organizat anual de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV). Ediția din acest an, a 46-a la număr, va avea loc în perioada 16–20 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, și va reuni peste 150 de experți din 51 de țări.

Tema congresului – „Trasarea viitorului vinului: Îmbrățișarea rezilienței, creșterea valorii, încurajarea inovației” – va fi abordată în cadrul a patru paneluri de discuții și peste 300 de prezentări științifice despre cele mai stringente provocări ale industriei. Vor fi analizate practici viticole sustenabile, tehnologii moderne în oenologie, modele economice reziliente și impactul vinului asupra sănătății.

„Industria vitivinicolă trebuie să-și concentreze eforturile reziliență, valoare și inovație. Vorbim aici despre reziliența în fața provocărilor  climatice și economice, creșterea valorii prin promovarea calității și autenticității, iar inovația este importantă pentru a răspunde cerințelor unei piețe dinamice.  Aceasta nu este doar o direcție de urmat, ci un angajament ferm pentru viitorul industriei vinului”, a declarat John Barker, directorul general al OIV.

Republica Moldova este membră a Organizației Internaționale a Viei și Vinului din 2001, fiind prima țară din spațiul CSI care a aderat la această structură internațională. În anul 2024, OIV a marcat un secol de activitate. Congresul organizat la Chișinău va deschide, simbolic, cel de-al doilea centenar al organizației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев, NewsMaker

Decizia Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind cazul intentat de Vlad Filat la CtEDO

Comitetul de Miniștri, organul decizional al Consiliului Europei, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza intentată de ex-premierul Vlad Filat. Anunțul a fost făcut pe 16 iunie de Curtea Supremă de Justiție.

La 12 iunie 2025, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care supraveghează executarea hotărârilor CtEDO, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin hotărârii CtEDO. Comitetul de Miniștri a confirmat implicit că decizia Curții Supreme de Justiție de a refuza redeschiderea procesului privind faptele de corupție comise de Vladimir Filat a fost corectă”, a transmis CSJ.

Amintim că Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015. Prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, fostul prim-ministru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Sentința a rămas definitivă prin decizia Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Vlad Filat a fost eliberat condiționat pe 3 decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante de penitenciar.

În ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova în procesul intentat de ex-premierul Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil. Astfel, Guvernul a fost obligat să-i achite acestuia 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: