Andrei Mardari / NewsMaker

Moldovagaz a făcut publice noile tarife la gaz, înaintate ANRE pentru aprobare

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021 de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi. Prin urmare, consumatorii casnici ar urma să achite 10,26 bani pentru 1m3, în loc de 4,29 de bani.

„Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 4018 la 8649 de lei, de presiune înaltă de la 3910 la 8331 de lei pentru o mie de metri cubi”, se arată în comunicat.

Prin urmare, consumatorii casnici ar urma să achite 10,26 bani pentru 1m3, în loc de 4,29 de bani.

În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 2613 la 7834 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 2895 la 8115 de lei în punctele de ieșire.

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție”, se arată în comunicat.

Tariful final nou pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Știrea se actualizează

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Constantin Borosan

Borosan, numit de Parlament director al ANRE. Cu ce avere pleacă de la minister

Constantin Borosan a fost numit în funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați. Conform Parlamentului, documentul va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2025.

Candidatura lui Constantin Borosan a fost propusă urmare a organizării unui concurs public. Opt candidați au fost admiși la proba interviului, iar Constantin Borosan a obținut cel mai mare punctaj.

Potrivit reprezentanților Parlamentului, Constantin Borosan este licențiat în energie și mediu și, în prezent, își face studiile de doctorat. De asemenea, el a urmat cursuri de formare în domeniu în Italia și în Statele Unite ale Americii. Din anul 2023, este secretar de stat la Ministerul Energiei, responsabil pe domeniile energie electrică, gaze naturale, produse petroliere, energie termică și cogenerare, infrastructură, piețele de energie și securitate energetică. La fel, a fost secretar de stat pentru energie în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în perioada 2021-2023. De asemenea, în perioada 2020-2023, Constantin Borosan a fost cercetător științific la Institutul de Energetică, iar, de mai bine de aproximativ 12 ani, este lector universitar la Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Ce arată declarația sa de avere

Potrivit declarației de avere completată în 2025, în anul 2024 Borosan a obținut un salariu de peste 568 de mii de lei, ceea ce reprezintă aproximativ peste 47 de mii de lei lunar. Totodată, a încasat peste 33 de mii de lei de la UTM. De asemenea, a primit indemnizații pentru calitatea de reprezentant al statului în societăți comerciale: peste un milion de lei de la Moldovagaz, 30 de mii de lei de la întreprinderea de stat „Nodul Hidroenergetic Costești” și peste 35 de mii de lei de la Energocom.

Borosan a acumulat dobânzi din conturi bancare și a primit donații de familie în valoare totală de 100 de mii de lei. Familia sa a beneficiat de indemnizații sociale și alocații de peste 200 de mii de lei.

A declarat un teren intravilan cumpărat în 2024, evaluat la 500 de mii de lei, și o casă de locuit aflată în construcție, dobândită în 2025, a cărei valoare de piață depășește 2 milioane de lei. Familia sa mai deține un apartament primit prin donație în 2024, estimat la un milion de lei, trei autoturisme și 10 conturi bancare. În 2024, Borosan a contractat un credit de 750 de mii de lei.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Consiliul de administrație al ANRE este constituit din cinci directori. Potrivit legislației, aceștia sunt numiți de Parlament, pe bază de concurs.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: