Moldovagaz a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale

SA „Moldovagaz” anunță, la 26 noiembrie, că a transferat către „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie curent. Anunțul a fost făcut după ce, în dimineața de vineri, Guvernul a aprobat hotărârea privind alocarea a 1,3 miliarde de lei pentru cesionarea datoriei „Termoelectrica” către „Moldovagaz”.

Cabinetul de miniștri s-a întrunit în ședință în dimineața de 26 noiembrie. Pe ordinea de zi a figurat un singur subiect: cel privind alocarea sumei de 1,3 miliarde de lei de cître Ministerul Finanțelor către S.A. „Energocom”, pentru stingerea datoriei acumulate de Moldovagaz către Gazprom, pentru gazul furnizat în luna octombrie.

Pentru evitarea crizei pe piața gazelor s-a decis cesionarea către S.A. „Energocom” a creanțelor deținute de SA „Moldovagaz” față de S.A. „Termoelectrica”, create ca urmare a livrării anterioare a gazelor naturale, cu valoarea nominală totală de 1.3 miliarde de lei.

Șefa Executivului a menționat că soluția identificată reprezintă cesionarea datoriei companiei de stat Termoelectrica către Moldovagaz spre Energocom. Datoriile au fost formate în perioada anilor 2002-2008, în contul livrării de către SA „Moldovagaz”  a gazului natural către S.A. „Termoelectrica”. Datoriile sunt confirmate prin decizii judecătorești și se află în procedură de executare. În termeni proximi, S.A. „Energocom” împreună cu S.A. „Termoelectrica” vor semna un Acord ce va conține graficul de rambursare a creanțelor respective.

„Moldovagaz” a acumulat datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane. Datoria s-a format din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. Ulterior, perioada de grație a fost prelungită cu câteva zile.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: