(UPDATE) Moldovagaz confirmă că a fost anunțată de Gazprom despre posibila sistare a furnizării gazului în R. Moldova
Full Article 3 minutes read

(UPDATE) Moldovagaz confirmă că a fost anunțată de Gazprom despre posibila sistare a furnizării gazului în R. Moldova

Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat că partea moldovenească a fost informată că „Gazprom” ar putea sista furnizarea gazului pentru Republica Moldova în termen de 48 de ore. Declarația a fost făcută pentru NM, în seara de 22 noiembrie.

„Confirm că am fost informați oficial. Este vorba despre plata gazului pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie. S-a produs o separare, întrucât, pentru octombrie, în tarif prețul de achiziție a constituit $150, iar noi cumpăram cu $800. Lucrăm asupra problemei. Este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom”, a menționat Vadim Ceban.

UPDATE (20:35) SA „Moldovagaz” a publicat un comunicat de presă, prin care confirmă recepționarea unei notificări din partea SAP „Gazprom” data de 22 noiembrie 2021 cu privire la necesitatea plății pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021 în termen de 48 de ore.

„Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020. În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, se arată în declarație.

Amintim că „Gazprom” a avertizat că ar putea sista furnizarea gazului pentru Republica Moldova în termen de 48 de ore, din cauza că nu a fost achitată factura în termenul prestabilit. Declarația a fost făcută de către reprezentantul companiei, Serghei Kuprianov, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune „Россия 24”.

„Având în vedere situația extrem de dificilă pe plan economic și financiar a Moldovei și conducându-se de dorința de a oferi Moldovei posibilitatea să-și achite datoriile față de Gazprom, dar și ținând cont de poziția președintelui Rusiei, către care partea moldovenească s-a adresat în repetate rânduri pentru ajutor, Gazprom a decis să semneze contractul practic în condițiile solicitate de partea moldovenească. Însă cu un punct important: Moldova achită furnizarea gazului în termen și în volum de 100%”, a declarat Kuprianov.

„Termenul de achitare este astăzi 22, noiembrie. Plata nu a fost făcută. În legătură cu acest fapt, Gazprom a anunțat partea moldovenească că peste 48 de ore furnizarea gazului în Moldova va fi sistată”, a adăugat oficialul.

Contactată de NM, consilierul vicepremierului Andrei Spînu, Alina Merlici, a declarat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a fost informat oficial de către concernul Gazprom despre intenția de a sista livrarea gazului.

Pe 29 octombrie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că Moldova a convenit cu «Gazprom» în privința prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani. Pentru luna noiembrie, prețul achitat de Republica Moldova pentru gaz va constitui circa 450 de dolari per mia de metri cubi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: