Moldovagaz: Doar o șansă pentru scăderea tarifelor la gaz în facturi
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz: Doar o șansă pentru scăderea tarifelor la gaz în facturi

Republica Moldova va fi asigurată cu suficiente gaze naturale pentru a face față iernii care vine. Asigurarea vine din partea șefului Moldovagaz, Vadim Ceban. Potrivit lui, necesitățile consumatorilor în acest an urmează a fi acoperite preponderent de Energocom, dar și de Gazprom.

Potrivit lui Ceban, în octombrie-decembrie 2023, Moldovagaz își propune să procure circa 366 de milioane de metri cubi de gaze naturale de la Energocom, în baza contractului semnat anterior. Volumul va putea fi majorat, susține Ceban, până la 439 de milioane de m3, în dependență de necesități.

„Pentru ianuarie – martie 2024, Moldovagaz s-a adresat cu o solicitare către Energocom de încheiere a contractului individual de livrare a gazelor naturale în volum total de 390 de milioane de m3, care de asemenea poate fi majorat până la 468 de milioane de m3”, a precizat Ceban.

Lunar, în acest sezon rece, Moldovagaz își propune să procure circa 171 de milioane de metri cubi de gaze și de la concernul rus, Gazprom. Zilnic, Gazpromul ar urma să livreze în Moldova, așadar, circa 5,7 milioane metri cubi de gaze naturale. Achiziția se va face, potrivit șefului Moldovagaz în baza contractului din 29.12.200, valabil până pe 30.09.2026.

Întrebat dacă tarifele pentru consumatorii finali vor crește sau dacă sunt șanse ca acestea să fie reduse, în această iarnă, Ceban a menționat că există o singură condiție care ar determina o reducere a actualului tarif la gaz. Mai exact, prețul gazului, indiferent de unde nu este achiziționat, nu trebuie să depășească 550 de dolari pentru o mie de metri cubi, în trimestru patru (octombrie, noiembrie, decembrie).

„Poate fi micșorat cu o condiție – ca în trimestru patru prețul mediu de achiziție să fie de 500 de dolari pentru mia de metri cubi, nu mai mult de 550. Dacă prețul va fi de 500 de dolari, să presupunem, vom avea un tarif de 16,7 lei, cu TVA inclus, pentru fiecare m3 consumat. (…) La moment nu sunt premise pentru ca prețul să scadă, pentru că noi nu avem așa prețuri. În prețul prognozat, avem în plan să procurăm gazul în trimestru patru cu 600 de dolari. Dacă prețul va crește, tariful va fi în limitele celui existent”, a precizat Vadim Ceban.

Precizăm că, în prezent, consumatorii din Republica Moldova achită, pentru fiecare metru de gaze naturale consumat 18,6 lei, cu TVA inclus. Tariful a fost stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în iunie, curent, la cererea Moldovagaz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: