Moldovenii aflați în Afganistan așteaptă să fie evacuați cu un avion militar care aparține Forțelor Aeriene ale României
Full Article 3 minutes read

Moldovenii aflați în Afganistan așteaptă să fie evacuați cu un avion militar care aparține Forțelor Aeriene ale României

Mai mulți moldoveni, membri au unui echipaj de zbor, continuă să se afle în Afganistan și așteaptă să fie evacuați. Aceștia ar putea fi transportați cu un avion militar care aparține Forțelor Aeriene ale României. Informația a fost confirmată, pe 20 august, de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene continuă eforturile diplomatice pentru evacuarea cetățenilor Republicii Moldova din Afganistan, contractați de ONU, cu ajutorul aeronavei militare de transport a Forțelor Aeriene Române. Responsabilii din cadrul MAEIE sunt în contact permanent cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României pentru coordonarea acțiunilor ce se impun”, se arată în declarația MAEIE de vineri, 20 august.

Potrivit MAEIE, din cauza condițiilor de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul, accesul cetățenilor spre aeroport nu a putut fi realizat până la acest moment. Partea română a informat că aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, Pakistan, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea cetățenilor, inclusiv a celor din Republica Moldova, atunci când tranzitul spre aeroport va fi posibil.

„Menționăm că cetățenii moldoveni se află într-o locație sigură. MAEIE evaluează permanent, împreună cu partenerii internaționali, evoluția situației din Afganistan”, au precizat diplomații moldoveni.

Amintim că, începând cu 15 august, talibanii controlează teritoriului statului Afganistan, inclusiv capitala Kabul. Diplomații acreditați la Kabul au fost evacuați. Aeroportul din oraș a fost luat cu asalt de sute de civili dornici să fugă din țară. În Afganistan se află și mai mulți moldoveni, membri au unui echipaj de zbor. Ei sunt cazați într-un camping împreună cu reprezentanții Programului Mondial Alimentar al ONU, de către care au fost contractați.

Între timp, oficialii români au anunțat că au reușit să evacueze până acum doi români și trei cetățeni ai unor state europene/aliate: un cetățean bulgar, unul britanic și unul american.

După preluarea pasagerilor,aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forțelor Aeriene Române va continua să staționeze în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional, potrivit Digi24.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: