Moldovenii apelează tot mai des la ajutorul psihologilor și psihiatrilor. Ce s-a schimbat în ultimii trei ani
Full Article 3 minutes read

Moldovenii apelează tot mai des la ajutorul psihologilor și psihiatrilor. Ce s-a schimbat în ultimii trei ani

Cetăţenii Republicii Moldova, care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, au început să caute mai des ajutor de la specialişti. Acest lucru este evidențiat în raportul privind rezultatele reformei serviciilor de sănătate mintală din Moldova, prezentat pe 4 octombrie în Parlament.

Raportul a fost prezentat în cadrul unei consultări publice privind Legea privind sănătatea mintală. Jana Chihai, șefa Departamentului de Sănătate Mintală, Psihologie Medicală și Psihoterapie din cadrul Universității de Medicină din Moldova, a declarat că aproximativ 80.000 de persoane din Moldova sunt acum sub supravegherea specialiștilor în domeniul sănătății mintale. Problemele psihice sunt diagnosticate anual la 5 mii de persoane, iar 9% din toate dizabilitățile din Moldova sunt asociate cu probleme psihice, arată studiul.

Potrivit raportului, în ultimii trei ani, numărul vizitelor la psihiatri a crescut de la 165,9 mii în 2019 la 243,8 mii în 2021, la psihologi – de la 18,9 mii la 37,4 mii și, de asemenea, la terapia de grup – de la 84 la 1,6 mii ruble. .

„Moldova a creat acum o rețea națională de furnizori de servicii de sănătate mintală care oferă acces egal la servicii de calitate complete, în conformitate cu nevoile beneficiarilor. Din 2019 până în 2021, numărul de centre de nivel înalt a crescut de la 5 la 13, numărul de centre de nivel mediu nu s-a schimbat, iar cele care necesită o atenție suplimentară au scăzut. Acest lucru sugerează că am reușit să îmbunătățim capacitățile centrelor, astfel încât acestea să poată oferi o gamă mai largă de servicii”, consideră specialista.

Potrivit acesteia, este foarte important ca medicii de familie să poată acorda asistență primară în caz de probleme psihice, deoarece ar identifica problemele într-un stadiu incipient.

Acest lucru este deosebit de important având în vedere una dintre principalele probleme din domeniul sănătății mintale este exodul de specialiști, care a crescut după ce România a început să angajeze specialiști moldoveni fără a fi nevoie de pregătire suplimentară și oferă salarii mai atractive decât în ​​Moldova.

„Înainte de începerea reformei, în spitalele de psihiatrie se asigurau îngrijiri psihiatrice. Au existat trei astfel de spitale, iar serviciile de ambulatoriu erau asigurate de psihiatrii din secțiile de consiliere. În 2014, erau doar câteva centre comunitare de sănătate mintală care au fost create sporadic. Avem acum 40 de centre comunitare de acest tip finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, trei spitale de psihiatrie și doar doi psihiatri la 100.000 de locuitori. În timp ce în Europa media este de cinci psihiatri. Avem raioane (Fălești, Dubăsari, Vulcănești) în care nu există niciun psihiatru”, a spus Chihai.

Ea a amintit că înainte de reformă sistemul era centralizat și viza acordarea asistenței în spitale, care nu erau suficiente pentru toți cei aflați în nevoie, așa că a început cu descentralizarea.

În 2013, a fost emis un ordin conform căruia să fie alocat câte un pat pentru îngrijiri psihiatrice la 10.000 de rezidenți în spitalele raionale, iar în anul următor a fost emis un alt ordin de deschidere a centrelor comunitare de sănătate mintală. În 2014, în spitalele raionale au fost alocate 182 de paturi de psihiatrie, în timp ce numărul spitalelor de psihiatrie de specialitate a fost redus cu 350 de paturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: