Moldovenii, îndemnați să se abțină de la deplasări în regiunile ocupate ale Ucrainei, inclusiv Crimeea. MAEIE: „Rămâneți precauți”
Full Article 3 minutes read

Moldovenii, îndemnați să se abțină de la deplasări în regiunile ocupate ale Ucrainei, inclusiv Crimeea. MAEIE: „Rămâneți precauți”

Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene (MAEIE) reiterează apelul către cetățenii Republicii Moldova de a se abține de la deplasarea în toate teritoriile ucrainene temporar ocupate de Federația Rusă, din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson și în Peninsula Crimeea. Apelul vine în contextul creșterii dramatice în intensitate a ostilităților în regiunile din sudul și estul Ucrainei, anunță diplomația de la Chișinău.

MAEIE face apel, în acest context, la cetățenii moldoveni, să se informeze permanent din surse sigure, să rămână precauți și să fie în măsură să își ajusteze prompt planurile de călătorie. MAEIE recomandă, de asemenea, menținerea contactului cu ambasada sau consulatul general din Ucraina.

MAEIE reiterează, de asemenea, în comunicatul emis, poziția de nerecunoaștere a anexării ilegale de către Federația Rusă a tuturor regiunilor ucrainene, inclusiv a Peninsulei Crimeea. „Acestea rămân conform dreptului internațional părți integrante ale Ucrainei și sunt tratate în calitate de teritorii temporar ocupate. În aceste condiții, misiunea diplomatică și oficiul consular ale Republicii Moldova sunt extrem de limitate în capacitatea de a oferi asistență și protecție consulară cetățenilor care se află în regiunile enumerate mai sus”, se arată în comunicatul citat.

Diplomația de la Chișinău atrage atenția cetățenilor moldoveni asupra prevederilor alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimului juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, care prevede că intrarea și ieșirea în/din teritoriile temporar ocupate poate avea loc doar în baza unui permis special. Procedura de eliberare a acestuia este menționată în Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. În aceste condiții, în cazul în care călătoria în regiunile temporar ocupate nu poate fi anulată, MAEIE atenționează asupra necesității coordonării tuturor aspectelor aferente cu autoritățile competente din Ucraina.

Pentru informații suplimentare și asistență consulară, cetățenii Republicii Moldova se pot adresa la Centrul de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numerele  +373 22 23 20 02. Operatorii au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora Republicii Moldova).

În afara programului cu publicul, puteți expedia un mesaj: prin email la [email protected] sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel  și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: