Monica Babuc a devenit directoarea Institutului Cultural Român din Chișinău. Senatul României a aprobat candidatura
Full Article 2 minutes read

Monica Babuc a devenit directoarea Institutului Cultural Român din Chișinău. Senatul României a aprobat candidatura

Monica Babuc, fostul ministru al Culturii în timpul guvernării controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, este noua directoare a Institutului Cultural Român din Chișinău. Pe 29 martie, Comisiile pentru cultură și politică externă din Senatul României au aprobat candidatura acesteia.

Înainte de a începe procedura de vot, Monica Babuc care în prezent este membră a Partidului Social Democrat European (PSDE), în trecut Partidul Democrat, a fost luată la întrebări de către senatori. Bunăoară, Cristian Bordei de la USR a întrebat-o dacă este normal ca un om politic să fie numit la conducerea unei instituții de cultură, în contextul în care se dorește depolitizarea instituțiilor publice.

„Ce să facem cu situația în care mă consider în egală măsură și om de cultură? Eu am pus pe stop activitatea politică de circa 14 ani și am o pregătire istorică temeinică, dar și experiență în domeniul culturii. Sunt un om care a declarat franc că am făcut un pas în urmă din politica activă. Am experiență în politică, e adevărat. Trăim în secolul XXI, toate lucrurile sunt la vedere azi, toată lumea știe ce înseamnă respectarea prevederilor legale pentru funcția pe care o ocupă. Eu nu cred că trebuie să dăm o importanță atât de mare termenului de depolitizare, pentru că uneori acest gen de termen este folosit ca armă politică”, a răspuns Monica Babuc.

Senatorii USR Radu-Mihai Mihail și Eugen-Remus Negoi au chestionat-o pe Monica Babuc cu privire la relația acesteia cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Aceasta spus că informațiile apărute în presă sunt „falsuri și adevăruri trunchiate”.

„Vreau să vă spun că, din păcate, și dumneavoastră ați devenit victima unor adevăruri trunchiate sau chiar a unor falsuri care se profilează cu insistență și în presa română. Eu nu am preluat conducerea politică în 2019, când a plecat domnul Plahotniuc. Eu am preluat după circa trei ani de zile și am avut un interimat în ultimele luni ale anului 2022. E un fals să spui că Monica Babuc a preluat conducerea PDM după Plahotniuc”, a afirmat Babuc.

De menționat că, candidatura Monicăi Babuc pentru șefia ICR Chișnău a obținut 13 voturi pentru și 5 – împotrivă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: