Telegram/Alexandr Nesterovski

Monument sovietic din Rîșcani, vandalizat. Ambasada rusă: „O încercare de a denigra faptele strămoșilor eliberatori”

Un monument sovietic din orașul Rîșcani a fost vandalizat – pe acesta a fost desenată crucea încârligată, simbol nazist. Cazul a fost făcut public de deputatul Alexandr Nesterovskii – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – pe 17 aprilie. Într-o reacție, Ambasada Rusiei în Republica Moldova a calificat actul ca fiind o „încercare de denigrare a faptelor strămoșilor eliberatori”. Instituția a cerut oamenilor legii din țara noastră să tragă la răspundere autorii acțiunii. 

Deputatul Alexandr Nesterovskii a publicat pe 17 aprilie, pe canalul său de Telegram, imagini care arată că pe un monument dedicat comsomoliștilor căzuți în cel de-al doilea război mondial a fost desenată svastică. Parlamentarul a menționat că monumentul este amplasat în orașul Rîșcani.

Telegram/Alexandr Nesterovski
Telegram/Alexandr Nesterovski

Creaturile care nu pot aprecia isprava, datorită căreia noi toți astăzi trăim sub un cer liniștit, continuă să facă singurul lucru pe care știu să-l facă în această viață – să strice și să distrugă! Îmi pare sincer rău că în țara noastră au rămas reprezentanți subdezvoltați ai rasei umane a căror singură „realizare” este războiul împotriva monumentelor!”, a adăugat Nesterovskii.

Deputatul a precizat că, cu trei zile înainte de a fi vandalizat, monumentul fusese vopsit de membri ai organizației de tineret „Next Generation”, cu suportul Partidului „Renaștere”, din care face parte Nesterovskii.

Pe 18 aprilie, ambasada Rusiei la Chișinău a venit cu o reacție la vandalizarea monumentului sovietic din Rîșcani.

Trebuie să constatăm cu regret că seria actelor de vandalism împotriva monumentelor Marelui Război pentru Apărarea Patriei din Republica Moldova continuă. Pe 17 aprilie, anul curent, s-a aflat despre profanarea monumentului dedicat soldaților sovietici care au murit în timp ce apărau Patria, care fusese decorat în ziua precedentă (or. Rîșcani). Considerăm acest act ilegal ca fiind o încercare de denigrare a istoriei și de devalorizare a faptelor eroice ale strămoșilor noștri-liberatori. Nu va funcționa – amintirea eroismului și a curajului lor este vie în mințile și inimile oamenilor din întreaga lume”, se arată într-un comunicat publicat de misiunea diplomatică rusă.

Reprezentanții ambasadei au cerut ca responsabilii să fie trași la răspundere. „Încă o dată, ne așteptăm ca organele de drept din Republica Moldova să identifice autorii acestor acte sacrilegiale și ca aceștia să fie aduși în fața justiției”, se mai arată în comunicat.

Ambasada a sugerat că monumentul a fost restaurat deja. „Mulțumim tuturor cetățenilor interesați pentru că au înlăturat cu promptitudine consecințele vandalismului și au pus în ordine monumentul”, au menționat reprezentanții instituției.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești, cu un singur candidat. Câți oameni au votat deja

În comuna Boldurești, raionul Nisporeni, are loc votarea repetată a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar astăzi, 20 iulie. La ora 07:00, în localitate, au fost deschise cele 3 secții de votare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 2 883 de alegători.

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 60 de alegători sau 2,07% dintre cei așteptați la urnele de vot.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, în cadrul votării repetate, scrutinul se declară valabil indiferent de numărul de alegători care au participat la vot.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. În cursa electorală urmau să concureze din nou candidatul PAS Sergiu Bulicanu și candidatul independent Nicanor Ciochină.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutinul de astăzi, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: