Morari i-a adresat o scrisoare publică lui Stoianoglo și îi cere demisia. Replica PG: „La mulți ani!”
Full Article 3 minutes read

Morari i-a adresat o scrisoare publică lui Stoianoglo și îi cere demisia. Replica PG: „La mulți ani!”

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, i-a adresat o scrisoare publică actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo. În cadrul acesteia, Morari îl acuză că ar proteja interesele anumitor politicieni și grupuri de interese și îi cere demisia din fruntea instituției. În replică, reprezentanții PG i-au urat lui Morari „La mulți ani!”.

Într-o scrisoare publicată pe 14 septembrie, Viorel Morari acuză PG de „protecționism” în raport cu anumiți politicieni și grupuri de interese. Morari a enumerat 5 dosare de interes public, cum ar fi cel al deportării profesorilor turci, cazul „Bahamas”, cazul „kuliok”, jaful din sistemul bancar, precum și anunțarea în căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc.

„De ceva timp, instituția Procuraturii nu are investigații de rezonanță și nici nu cred că va avea în scurt timp. În ultimele luni am asistat la o protecție necontenită a unor politicieni din partea unei instituții care se prezumă „independentă”. Regret să constat că principalele eforturi ale Dvs în această funcție sunt îndreptate spre acțiuni de protecționism ale unor politicieni și grupuri de interese”, scrie Morari, adresându-se lui Stoianoglo.

La final, Morari amintește că Curtea Constituțională a constatat că procedura prin care Stoianoglo a fost numit în fruntea PG a fost declarată neconstituțională.

„De ce nu Vă dați demisia de onoare? Așa ar fi făcut o persoană care cu adevărat respectă cetățenii acestei țări”, a mai scris Morari.

Solicitată să comenteze acuzațiile lui Viorel Morari, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, ne-a comunicat că „Procuratura Generală îl felicită pe procurorul suspendat cu ocazia zilei de naștere și-i urează La Mulți Ani!”.

Amintim că Viorel Morari a preluat conducerea PA în 2016. În aprilie 2019, acesta a demisionat. În toamna lui 2019, procurorul general interimar Dumitru Robu l-a întors pe Morari în fruntea PA. La sfîrșitul lui 2019, după ce conducerea PG a fost preluată de Alexandr Stoianoglo, Morari a reluat investigațiile în dosarul finanțării ilegale a PSRM, precum și dosarul din 2016, privind coruperea a 14 deputați din PCRM.

Stoianoglo a dispus inițierea unor verificări în cadrul PA și a PCCOCS. La finalul acestora, Stoianoglo a anunțat că în cadrul PA au fost depistate încălcări grave ale legislației: rețineri, arestări și percheziții nejustificate, interceptări și urmăriri ilegale, tergiversarea unor dosare.

În ianuarie 2020, Morari a fost acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu și indicarea unor date false în documentele oficiale. Potrivit anchetatorilor, Morari ar fi apărat interesele lui Plahotniuc și a apropiaților din anturajul său de suspiciuni în dosarul jafului din sistemul bancare. În prezent, dosarul este pe rol la Judecătoria Buiucani.

Procuratura a inițiat și un al doilea dosar penal, în care Viorel Morari este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: