bizlaw.md

Moratoriul asupra programului „Cetățenie prin investiție”, votat în primă lectură

Proiectul de lege privind instituirea moratoriului asupra programului „Cetățenie prin investiție” a fost votat în prima lectură. O decizie în acest sens a fost luat la ședința legislativului, astăzi, 28 februarie.

Proiectul prevede instituirea moratoriului, până la 1 ianuarie 2021, asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova în condițiile articolului 17 din Legea cetățeniei Republicii Moldova ce prevede acordarea cetățeniei persoanei care efectuează investiții în domeniile de dezvoltare strategică a țării noastre.

Menționăm că moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit începând cu 23 august, pe o perioadă de patru luni. Însă, prin decizie de guvern, începând cu 20 decembrie, moratoriul a fost prelungit cu încă două luni.

Ulterior, parlamentul nu a prelungit moratoriul asupra programului „Cetățenie prin investiție”. Alexandru Jizdan a solicitat transferul proiectului care vizează abrogarea „Legii cetățeniei prin investiții” pentru o altă zi din motiv că nu există raportul comisiei de profil.

Amintim că, într-o conferință de presă din 12 ianuarie, responsabilul de relații cu publicul al companiei Henley & Partners, partenerul guvernului Republicii Moldova în implementarea programului, a declarat că dacă contractul privind implementarea programului de cetățenie prin investiții va fi reziliat, Republica Moldova va fi nevoită să achite anumite penalități, prevăzute în document. Acesta a precizat că nu poate să concretizeze suma penalităților, deoarece prevederile contractului sunt confidențiale.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Cinci moldoveni au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în armate străine. Maia Sandu a semnat decretul

Cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat benevol în forțe armate străine. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu, pe data de 17 iulie.

Decizia intră în vigoare la data semnării și poate fi contestată în instanță conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: