„Motivele presiunii sunt creațiile și poziția noastră”. Prima declarație a trupei Bi-2, despre reținerea din Thailanda
Full Article 3 minutes read

„Motivele presiunii sunt creațiile și poziția noastră”. Prima declarație a trupei Bi-2, despre reținerea din Thailanda

Prima declarație a trupei Bi-2, după informația din presa rusă că membrii formației au fost reținuți în Thailanda. Reprezentanții trupei au confirmat reținerea. Aceștia se află într-un centru de detenție temporară din Phuket, relatează BBC News. Trupa urmează să fie transportată la Bangkok, unde se va decide șederea sau nu mai departe a acesteia în Thailanda. „Știm că motivele acestei presiuni sunt creațiile noastre, poziția noastră”, a evidențiat trupa, într-un mesaj pe rețelele de socializare. 

Pe 28 ianuarie, pe pagina de VKontakte a trupei Bi-2 a fost publicată o declarație. Potrivit acesteia, acum, membrii trupei se află într-un centru de detenție temporară a poliției de migrație din Phuket. 

Motivul reținerii, a declarat trupa, a fost „perfectarea incorectă de către organizatori a actelor”. Totodată, formația a evidențiat că anul trecut a susținut cu succes două concerte în Thailanda, iar ultimele două evenimente din Pattaya și Phuket au fost organizate la fel oficial, cu implicarea organizatorilor locali și respectarea tuturor cerințelor. 

Prima noapte după reținere, membrii trupei – printre care cetățeni ai Rusiei, Australiei și Israelului – au petrecut-o într-o celulă  a secției de poliție. A doua zi, instanța i-a amendat pe muzicieni. Potrivit BBC, anterior s-a vehiculat că fiecare membru al trupei a plătit o amendă de aproximativ 84 de dolari. Amenda a fost plătită pe loc. Din cauza faptului că trupei nu i s-a oferit un traducător în timpul ședinței de judecată, aceasta nu a putut să se familiarizeze cu materialele dosarului.

După proces, trupa a fost reținută de poliția thailandeză pentru migrație. În declarația Bi-2 se mai precizează că acum trupa trebuie să fie transportată la Bangkok unde se va decide șederea sau nu mai departe a acesteia în țară. 

Nu ne-au adus acuzații suplimentare. Situația și zgomotul din jur sugerează că presiunea din exterior a jucat nu ultimul rol în reținerea noastră. Știm că motivele acestei presiuni sunt creațiile noastre, poziția noastră”, a declarat trupa.

Potrivit BBC, membrii Bi-2 s-au expus deschis împotriva războiului Rusiei în Ucraina iar dacă membri trupei vor fi deportați din Thailanda în Rusia ei riscă urmărire administrativă sau penală. 

***

Pe 25 ianuarie, agenția rusă TASS anunța că în Thailanda au fost reținuți membrii formației Bi-2, pentru că au desfășurat concerte fără a avea un permis de muncă. Sursa menționa că muzicienii riscă să fie deportați. Potrivit The Insider, în ianuarie, în Thailanda au fost anulate concertele lui Maxim Galkin. Înainte de aceasta, în Thailanda au fost anulate și evenimentele comediantului Ruslan Belîi. Autoritățile locale reacționează dur la declarațiile politice de pe scenă, ar fi declarat o sursă din domeniu pentru TASS.

Amintim, în mai 2023, ministerul rus al Justiției l-a inclus pe Igor Bortnik, solistul trupei Bi-2, în registrul „agenților străini”. Kremlinul declara că Bortnik a fost recunoscut drept „agent străin” după ce „s-a opus unei operațiuni militare speciale în Ucraina, a vorbit negativ despre Federația Rusă, cetățenii săi și autoritățile statului”. Menționăm, în martie 2023, trupa „Bi-2” a susținut un concert la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: