Maxim Andreev, Newsmaker

„Multiple abuzuri și favoritisme”. Procuratura Generală și CNA, sesizate în cazul concesionării întreprinderii Gărilor și Stațiilor Auto

Comisia parlamentară de anchetă a sesizat Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție referitor la încălcările depistate la încheierea contractului parteneriatului public-privat ce vizează întreprinderea Gările și Stațiile Auto. Anunțul a fost făcut astăzi, 11 noiembrie, de președintele comisiei, Igor Munteanu, pe pagina sa de Facebook.

Astfel, deputatul a cerut instituțiilor competente să investigheze acțiunile și inacțiunile guvernului, ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Proprietăți Publice, administratorului ÎS Gările și Stațiile Auto, cât și a comisiei de selectare a partenerului privat „pentru a da o calificare procesuală multiplelor abuzuri și favoritisme, comise la etapa semnării acestui contract”.

„Demersul poate da rezultate numai dacă vom avea procurori independenți, calificați și dedicați interesului public. Asta-i problema cu care ne ciocnim”, a subliniat Igor Munteanu. 

Raportul de evaluare al parteneriatului public privat privind modernizarea și eficientizarea activității Î.S. Gările și Stațiile Auto a fost transmis pentru a fi inclus pe ordinea de a ședinței plenare a parlamentului.

Igor Munteanu a precizat că al patrulea raport și ultimul pregătit de comisie – privatizarea CTC Tutun va fi definitivat în curând și urmează să fie prezentat.

Anterior, Igor Munteanu a declarat că Întreprinderii de Stat Gările și Stațiile Auto a fost concesionată cu grave încălcări de procedură în folosul unui anumit grup. Mai mult, în anul curent, nu au fost realizate nici jumătate din investițiile care trebuiau făcute, conform contractului.

Contractul de parteneriat public-privat privind modernizarea și eficientizarea activității filialelor Î.S. Gările și Stațiile Auto a fost semnat anul trecut, de Agenția Proprietății Publice, în calitate de partener public și Gările Auto Moderne, în calitate de partener privat. Termenul acestuia era de 25 de ani.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: