vokrugsveta.ua

Mărțișor 2024: muzică electronică și spectacole în toată Moldova, susținute de artiști emeriți din 7 țări

Artiști din Republica Moldova, dar și de peste hotare vor evolua la cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Pe parcursul întregii luni martie, „Mărțișor” va aduce pe scenele din Chișinău, dar și în alte 43 de localități din țară și în câteva orașe europene, colective artistice, interpreți și actori de valoare din Republica Moldova, România, Italia, Cehia, Grecia, Germania și Franța. Precizările au fost făcute de ministrul Culturii Sergiu Prodan într-o conferință de presă din 26 februarie.

Potrivit lui Prodan, festivalul din acest an vine cu mai multe noutăți – de la imaginea grafică până la geografia spectacolelor care, pentru prima dată, vor ajunge în toate raioanele țării, acoperind toată Republica Moldova, și chiar vor trece hotarele. Astfel, „Mărțișor” va păși cu încredere pe cele mai mari scene din țară, în Chișinău și în centre raionale, dar și în zeci de sate și orașe.

O altă noutate ține de diversitatea artistică și a evenimentelor, la ediția curentă participând artiști din mai multe țări și de mai multe genuri muzicale. Iar pe 1 martie, tot pentru prima dată în istoria sa, festivalul va găzdui un spectacol de muzică electronică – „Electric Spring”, la Arena Chișinău. Astfel, „Mărțișorul” se reinventează și devine o punte între tradițional și inovator, un liant între generații.

Ne așteaptă concerte de muzică clasică, modernă și jazz, recitaluri corale și de orgă, spectacole de operă, balet și dans popular. Ne așteaptă vioriști și pianiști virtuoși, aplaudați în lumea întreagă, dar și nume sonore ale muzicii lirice, ușoare și populare. (…) „Mărțișor” este pentru noi și despre noi. Este tradiția care ne dă unicitate și modernitatea care ne conectează la circuitul artistic al lumii. Vă îndemn să mergeți la cât mai multe evenimente din festival, ca dovadă a solidarității cu artiștii noștri și a sprijinului pentru cultura noastră”, a spus ministrul Culturii Sergiu Prodan.

Spectatorii sunt invitați la concertele susținute de Baletul Național „Joc”, de Formațiile „Noroc” și „Trigon”, Ansamblul Concertino Accordion Band, Grupul Art Studio „Repede”, dar și de soliști precum Valentina Nafornița, Dumitru Mîțu, Cătălin Josan, Cristina Scarlat, Lilia Istratii, Anastasia Homițcaia, Eugen Negruța, Martina Meola, Petra Pleșca – toți ei se vor reuni, sub bagheta lui Mihail Agafiţa, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în concertul de deschidere a festivalului, din 1 martie.

Publicul din capitală e așteptat la spectacolul folcloric „De la Iași la Chișinău”, cu participarea Orchestrei „Mugurel” și a Orchestrei „Constantin Arvinte” din Iași, precum și la concertul „55 ani de la fondarea Orchestrei „Folclor”. Palatul Național va găzdui și câteva spectacole extraordinare susținute de Orchestra de muzică populară „Lăutarii” – „Lăutarii tradițional” și  „Ne-am unit” – „Lăutarii altfel…”, în ritm cu Alex Calancea Band, Cristofor Aldea-Teodorovici Band și Valy Boghean Band. Și tot la Palatul Național, spectatorii vor putea urmări un recital cu Smiley și altul, „Atinge cerul”, cu participarea lui The Urs, Emma și Alina Eremia.

Palatul Republicii va găzdui mai multe evenimente dedicate muzicii clasice, între care concertul „Strings of Soul”, un recital vocal cu mai muți soliști și Gala lirică „Vivat, Verdi”, cu Capela Corală Academică „Doina” și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. La Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” vă așteaptă baletele „Spărgătorul de Nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită” și spectacolul coregrafic „În căutarea legendei”, susținut de „Joc”. Iar printre talentații artiști ce vor evolua la Sala cu Orgă sunt violonistul Ilian Gârneț alături de Orchestra Națională de Cameră, dirijată de Nicolas Krauze, și organistul ceh Pavel Černy.

Pe 10 martie, la Palatul Național, protagonistul-cheie al spectacolului de închidere a festivalului va fi Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, într-un concert dedicat împlinirii a 90 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici.

Pentru prima dată, în această primăvară, „Mărțișor” va ajunge și în comunitățile din diasporă. În perioada 6 martie – 12 aprilie, conaționalii noștri din mai multe orașe europene sunt așteptați la spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, montat la Teatrului Național „Mihai Eminescu” de Alexandru Cozub. Spectacolele se vor juca în orașele Cascais (Portugalia), Frankfurt (Germania), Madrid și Santander (Spania), Padova și Milano (Italia), Londra și Dublin (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord) și la Bruxelles (Regatul Belgiei).

Programul detaliat al Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” poate fi găsit AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: