Năstase merge la CEDO cu dosarul „Crucifix” : Voi face acest lucru indiferent cât vor dura procedurile de judecată
Full Article 3 minutes read

Năstase merge la CEDO cu dosarul „Crucifix” : Voi face acest lucru indiferent cât vor dura procedurile de judecată

Fondatorul și fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, va ataca la CEDO decizia prin care magistrații moldoveni au decis scoaterea Crucifixului de la MAI, instalat de Năstase în perioada când era ministru de Interne. Acesta a făcut anunțul pe 31 octombrie, într-o conferință de presă.

El a declarat că justiția din Moldova a generat două hotărâri diferite în privința unui singur act administrativ iar actuala guvernare a decis să îndepărteze crucifixul din sediul MAI

„Dat fiind că instanța s-a expus asupra pretinselor acțiuni exercitate de subsemnatul ca fiind acte de discriminare, eu trebuia să fi fost atras în proces, lucru care nu s-a întâmplat. MAI și Consiliul anti-discriminare, în al doilea proces, nu au indicat despre soluțiile date anterior de instanțe. Cel puțin acest fapt nu este specificat în nicio hotărâre. Iată de ce am decis să merg la CEDO după dreptate”, a precizat Năstase.

Fostul lider al Platformei DA a avertizat că „bătălia abia începe”.

„Voi face acest lucru indiferent cât vor dura procedurile de judecată și voi cere celor care astăzi asumă un astfel de simulacru juridic să răspundă în fața legii (…) Eu am instalat un Crucifix după bunele noastre tradiții și practici naționale și europene”, a mai spus Năstase.

***

Amintim că în ianuarie 2020, Consiliul pentru asigurarea egalității a ajuns la concluzia că Andrei Năstase a încălcat legislația în momentul în care, în calitate de ministru de Interne, a decis instalarea în sediul instituției a unui crucifix. Reprezentanții Consiliului au declarat că aceste fapte reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase și au decis că liderul Platformei DA trebuie să aducă scuze publice și să înlăture simbolistica religioasă din holul instituției.

De cealaltă parte, Andrei Năstase a declarat că în spatele deciziei Consiliului ar fi un plan pentru „linșarea sa mediatică” și a atacat în judecată decizia. Liderul Platformei DA a câștigat dosarul atât în prima instanță, cât și la Curtea de Apel. Pe 17 februarie, Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie în favoarea lui Năstase și l-a absolvit de obligația să își ceară scuze.

Crucifixul instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne, a fost scos și dus într-o biserică. Informația a fost confirmată de Andrei Năstase printr-un live pe Facebook. „Faptul că i-au găsit un loc într-o biserică nu este un lucru rău, mă așteptam la și mai rău, ca pe timpurile comuniștilor, să o dea la foc, să găsească o altă destinație pentru această cruce frumoasă, în care mi-am pus și eu speranța că va rămâne acolo pe veci. Este sfâșietor pentru mine”, a spus Năstase.

Ulterior, MAI a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității prin care la fel a solicitat anularea Deciziei în partea obligării înlăturării crucifixului din holul Ministerului Afacerilor Interne, ca fiind ilegală. În cel de-al doilea proces, instanțele au decis contrariul și anume că decizia de obligare a înlăturării simbolisticii religioase din holul Ministerului Afacerilor Interne, este legală și întemeiată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: