Natalia Gavrilița, după ce ANRE a stabilit un preț de aproape 30 de lei pentru un m3 de gaz: „Este un preț exorbitant”
Full Article 4 minutes read

Natalia Gavrilița, după ce ANRE a stabilit un preț de aproape 30 de lei pentru un m3 de gaz: „Este un preț exorbitant”

„Un preț exorbitant” – așa a comentata prim-ministra Natalia Gavrilița noul preț majorat la gazele naturale pentru consumatorii casnici, stabilit astăzi, cu unanimitate de voturi, de membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Premierul susține că majorările ar trebui să aibă „o limită”, or moldovenii ar putea intra în incapacitate de plată. Pentru a nu permite acest lucru, Gavrilița dă asigurări că Guvernul va veni cu un program de compensare a facturilor la gazele naturale, energie termică și electrică pentru consumatorii finali.  

„Într-adevăr trebuie să întrebați ANRE-ul cum s-a ajuns la aceste calcule. Vedem că cresc prețurile la nivel internațional, dar în același timp ne dăm seama că este o limită cât pot să își permită oamenii. Anume de aceea Guvernul vine cu aceste programe de ajutor pentru oameni. Anul trecut am orientat peste 1,7 miliarde de lei pentru gospodăriile casnice și peste 600 de milioane de lei pentru antreprenori, pentru a compensa creșterea de tarif la gazele natura și energia termică. Anul acesta lucrăm la programul de vulnerabilitate energetică și vom examina posibilitățile de a susține financiar oamenii să își plătească facturile. (…) Este un preț exorbitant”, a declarat premierul țării, Natalia Gavrilița.

Prim-ministra declară că prețul stabilit astăzi de ANRE ar putea suporta modificări, odată cu intrarea în vigoare, de la 1 octombrie curent, a noii formule de calcul a prețului pentru perioada rece a anului. În același timp, Gavrilița face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să economisească resursele energetice, dar și să investească în eficientizarea energetică.

„Așteptăm 1 octombrie să trecem la o nouă formulă care să ne ofere un preț avantajos. Urmărim piețele internaționale, dar îndemn pe toată lumea să fim solidari, să ne preocupe eficiența energetică, care va duce la economii. Facem tot posibilul pentru ca să avem alternative pentru gazele naturale. De exemplu, Termoelectrica va trece la păcură, conectăm toate instituțiile publice la sistemul centralizat. În același timp, venim cu aceste compensații”, a mai șefa Guvernului.

Precizăm că ANRE a aprobat astăzi, 23 septembrie, unanim, un nou tarif la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Astfel, din 1 octombrie, moldovenii vor achita 29,27 lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale consumate. Astfel, prețul se majorează cu 6,28 lei sau cu puțin peste 27%. ANRE și-a argumentat decizia prin creșterea semnificativă și continuă a prețurilor de achiziție.

De menționat că, prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

În prezent, moldovenii achită aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Precizăm că, în contextul creșterii prețului la gazele naturale, Guvernul a anunțat că va veni cu un program de sprijin pentru cetățeni. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat deja spre consultări publice Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie. Totuși, conform actului, compensațiile vor fi oferite, dar nu pentru toate categoriile de cetățeni. AICI poți consulta condițiile pe care trebuie să le întrunești pentru a beneficia de compensații din partea statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: