stiri.md

Natalia Gavrilița, după ce ANRE a stabilit un preț de aproape 30 de lei pentru un m3 de gaz: „Este un preț exorbitant”

„Un preț exorbitant” – așa a comentata prim-ministra Natalia Gavrilița noul preț majorat la gazele naturale pentru consumatorii casnici, stabilit astăzi, cu unanimitate de voturi, de membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Premierul susține că majorările ar trebui să aibă „o limită”, or moldovenii ar putea intra în incapacitate de plată. Pentru a nu permite acest lucru, Gavrilița dă asigurări că Guvernul va veni cu un program de compensare a facturilor la gazele naturale, energie termică și electrică pentru consumatorii finali.  

„Într-adevăr trebuie să întrebați ANRE-ul cum s-a ajuns la aceste calcule. Vedem că cresc prețurile la nivel internațional, dar în același timp ne dăm seama că este o limită cât pot să își permită oamenii. Anume de aceea Guvernul vine cu aceste programe de ajutor pentru oameni. Anul trecut am orientat peste 1,7 miliarde de lei pentru gospodăriile casnice și peste 600 de milioane de lei pentru antreprenori, pentru a compensa creșterea de tarif la gazele natura și energia termică. Anul acesta lucrăm la programul de vulnerabilitate energetică și vom examina posibilitățile de a susține financiar oamenii să își plătească facturile. (…) Este un preț exorbitant”, a declarat premierul țării, Natalia Gavrilița.

Prim-ministra declară că prețul stabilit astăzi de ANRE ar putea suporta modificări, odată cu intrarea în vigoare, de la 1 octombrie curent, a noii formule de calcul a prețului pentru perioada rece a anului. În același timp, Gavrilița face apel la solidaritate și îndeamnă oamenii să economisească resursele energetice, dar și să investească în eficientizarea energetică.

„Așteptăm 1 octombrie să trecem la o nouă formulă care să ne ofere un preț avantajos. Urmărim piețele internaționale, dar îndemn pe toată lumea să fim solidari, să ne preocupe eficiența energetică, care va duce la economii. Facem tot posibilul pentru ca să avem alternative pentru gazele naturale. De exemplu, Termoelectrica va trece la păcură, conectăm toate instituțiile publice la sistemul centralizat. În același timp, venim cu aceste compensații”, a mai șefa Guvernului.

Precizăm că ANRE a aprobat astăzi, 23 septembrie, unanim, un nou tarif la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Astfel, din 1 octombrie, moldovenii vor achita 29,27 lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale consumate. Astfel, prețul se majorează cu 6,28 lei sau cu puțin peste 27%. ANRE și-a argumentat decizia prin creșterea semnificativă și continuă a prețurilor de achiziție.

De menționat că, prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

În prezent, moldovenii achită aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

Precizăm că, în contextul creșterii prețului la gazele naturale, Guvernul a anunțat că va veni cu un program de sprijin pentru cetățeni. În acest sens, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat deja spre consultări publice Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie. Totuși, conform actului, compensațiile vor fi oferite, dar nu pentru toate categoriile de cetățeni. AICI poți consulta condițiile pe care trebuie să le întrunești pentru a beneficia de compensații din partea statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: