Natalia Gavrilița regretă că anumite forţe încearcă să transforme 9 mai „în altceva decât o zi pentru pace”
Full Article 3 minutes read

Natalia Gavrilița regretă că anumite forţe încearcă să transforme 9 mai „în altceva decât o zi pentru pace”

Pe 9 mai în Republica Moldova va fi celebrată pacea şi vor fi comemorate victimele celui de-al Doilea Război Mondial. Deși în țara noastră este introdusă starea de urgență, evenimentele dedicate acestei zile nu au fost interzise. Declarațiile au fost făcute de premierul Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Totodată, prim-ministra și-a exprimat regretul că există anumite forțe care încearcă să transforme această zi „în altceva decât o zi pentru pace”.

De fapt, dacă e să ne uităm în trecut este o zi menită să comemorăm acele evenimente şi să nu repetăm greşelile care au dus la Războiul Doi Mondial care au dus la aceste pierderi omeneşti extraordinare. Îmi pare foarte rău că anumite forţe încearcă să transforme această zi în altceva decât o zi pentru pace”, a declarat Natalia Gavriliţa.

În pofida faptului că în Republica Moldova este introdusă stare ade urgenţă de mai bine de două luni de zile, fiecare este liber să celebreze.

Noi nu am interzis evenimentele. Da, noi am interzis simbolurile războiului și vreau ca toţi să înţeleagă că atunci când este o tragedie, o catastrofă, când vecinii noştri suferă şi pierd copii, civili, militari, noi nu putem să rămânem indiferenţi şi să etalăm simbolul care este utilizat în plin război. Dacă vecinul are o înmormântare nu pui muzica tare chiar dacă îţi place foarte mult această muzică. Toată lumea trebuie să înțeleagă că sunt anumite limite de bun simţ pe care trebuie să le respectăm. În același timp suntem deschişi să celebrăm pacea şi să ne amintim în această zi despre ororile războiului şi să-i responsabilizăm pe toţi actorii să nu facă acţiuni care ar aduce asemenea orori în R. Moldova”, a spus Natalia Gavriliţa.

Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a îndemnat cetățenii R. Moldova să participe pe 9 mai la evenimentul denumit „Regimentul Nemuritor”, menționând că vor purta panglica „Sf. Gheorghe”.

Asta deși, președinta țării Maia Sandu a promulgat legea care prevede interzicerea utilizării simbolurilor care promovează războiul, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”. În caz că nu se vor conforma, persoanele fizice pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, iar în privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: