unian.net

NATO condamnă atacul asupra lui Navalnîi și solicită pedepsirea celor vinovați

Consiliul Atlanticului de Nord, principalul organism de luare a deciziilor al NATO, a condamnat tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi şi a cerut aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi de acest atac, informează Digi24 cu referire la EFE şi Reuters.

„Astăzi (vineri – n.r.), toţi aliaţii au condamnat la unison acest atac. Folosirea oricărui tip de armă chimică dovedeşte o lipsă totală de respect faţă de viaţa omenească şi reprezintă o încălcare inacceptabilă a normelor şi regulilor internaţionale”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii Consiliului Atlanticului de Nord.

Aliaţii NATO au mai căzut de acord că Rusia trebuie să coopereze pe deplin cu o anchetă imparţială privind otrăvirea lui Navalnîi şi care să fie condusă de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

„Aliaţii NATO sunt de acord că Rusia trebuie să răspundă acum la întrebări serioase, iar guvernul rus trebuie să coopereze pe deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice în cadrul unei investigaţii internaţionale imparţiale”, a mai declarat secretarul general al NATO.

Amintim că Alexei Navalnîi a fost spitalizat într-un spital din Omsk pe 20 august, după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se deplasa spre Moscova. Familia și susținătorii politicianului au declarat că acesta ar fi fost otrăvit. Reprezentanții spitalului din Omsk au declarat că în organismul lui Navalnîi nu au fost găsite urme de otravă. Medicul-șef al spitalului susține că Navalnîi a suferit un dezechilibru al carbohidraţilor.

Apropiații lui Navalnîi au decis să îl transporteze într-o clinică din Germania, însă medicii din Omsk au refuzat acest lucru, motivând că starea politicianului este instabilă. Medicii au permis transportarea în Germania a lui Navalnîi abia pe 21 august. În dimineața de 22 august, acesta a fost transferat la spitalul Charité din Berlin.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: