NATO îi cere Rusiei să își retragă forțele militare din Moldova. Stoltenberg, către Recean: „Puteți să contați pe sprijinul nostru”
Full Article 3 minutes read

NATO îi cere Rusiei să își retragă forțele militare din Moldova. Stoltenberg, către Recean: „Puteți să contați pe sprijinul nostru”

Alianța Nord-Atlantică îi cere Federației Ruse să își retragă trupele militare staționate ilegal în regiunea transnistreană, fără acordul Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întrevedere cu premierul moldovean Dorin Recean, care se află într-o vizită oficială la Bruxelles. Stoltenberg a reiterat, din nou, „sprijinul deplin” pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și a dat asigurări: NATO va continua să ofere asistență Moldovei. La rândul său, premierul Dorin Recean i-a mulțumit NATO pentru „sprijinul consecvent” oferit țării noastre.

„Mă bucur să-l cunosc pe prim-ministrul partenerului nostru, Moldova, Dorin Recean. NATO sprijină pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei. Solicităm Rusiei să-și retragă complet forțele de pe teritoriul dumneavoastră. Puteți să continuați să contați pe sprijinul NATO” – a scris secretarul general al NATO pe platforma X (fosta Twitter), după întrevederea cu premierul Dorin Recean.

La rândul său, șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a mulțumit Alianței Nord-Atlantice pentru „sprijinul consecvent” oferit pentru dezvoltarea capacităților de apărare și securitate ale țării noastre.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat că trebuie să modernizăm forțele armate și să creștem reziliența națională. Despre asta, dar și cum să sporim cooperarea noastră cu NATO, pentru a dezvolta capacitățile de răspuns în fața noilor provocări, am discutat astăzi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (…) Am menționat că țara noastră va contribui în continuare la consolidarea securității și stabilității europene și internaționale, prin participarea la misiuni de menținere a păcii”, a scris Dorin Recean pe Facebook.

Amintim că premierul Dorin Recean se află într-o vizită la Bruxelles. Acesta a avut mai multe întrevederi cu oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene, precum înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

***

Menționăm că, în prezent, în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova staționează, fără acceptul Chișinăului, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care numără în jur de 2500 de militari ruși. Chişinăul cere constant retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană, însă Moscova și administrația de la Tiraspol spun că prezența acestui contingent este necesară pentru paza depozitelor de muniții de la Cobasna și menținerea misiunii de pacificare de pe Nistru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: