Neclarități la procedura de pre-evaluare a membrilor CSM și CSM? Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va sesiza Comisia de la Veneția și Consiliul Europei

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) se va adresa Consiliului Europei și vor solicita Comisiei de la Veneția să se expună în privința proiectului de lege privind măsurile aferente selectării candidaților la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor. În cadrul unui briefing, din 15 februarie, deputații Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au venit cu mai multe critici asupra acestei legi, menționând că nu au fost respectate recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția. 

Cei doi deputați au amintit că orice stat este bazat pe trei puteri în stat, iar ingerința „este o acțiune care pe viitor generează pericole foarte mari”.

Lebedinschi a declarat că în urma evaluării de către Comisia de la Veneția a conceptului reformei justiției, în cadrul ședinței Biroului permanent, reprezentanții Blocului au solicitat crearea unui grup de lucru pentru a ajusta proiectul conceptului la acele recomandări, însă acest lucru a fost neglijat.

„Din păcate acest fapt a fost neglijat și nu putem susține un proiect ca nu a fost ajustat la standardele internaționale. Remarcăm critica dură de către organizațiile internaționale, care univoc au constatat că nu există criterii clare de evaluare sau de pre-evaluare a viitorilor membri CSM, CSP sau chiar a corpul de magistrați. O asemenea abordare poate crea derapaje nemijlocite la selectarea acestora după preferințe subiective”, a precizat Lebedinschi.

Un alt aspec remarcat de cei din BCS este incertitudinea subiecților cu drept de desemnare a viitorilor membri în acea comisie de pre-evaluare.

„Noi am susține o reprezentare a reprezentanților din partea Consiliului Europei, Comisie de la Veneția, ODIHR, sau alte instituții la care Moldova este parte. În momentul când se va purcede la desemnarea în această comisie a membrilor de la partenerii străini, dar care sunt reprezentanții anumitor state, putem să ne trezim cu insinuări că ar fi o intervenție a unui stat străin în treburile interne ale Republicii Moldova”, a mai spus parlamentarul.

Totodată, Lebedinschi a declarat că opoziția are, reprezentare minoră în această comisie, sub 20 la sută.

„Nu dă posibilitatea opoziției să se expună cu fermitate în activitatea acestei comisie, reducându-se la o prezență strict formală”, a notat deputatul BCS.

Amintim că pe 10 februarie, curent, majoritatea parlamentară a votat în lectura finală proiectul care introduce obligativitatea verificării integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor, inclusiv în CSM și CSP, înainte ca dosarele lor să fie transmise spre concurs/alegeri (procedura de pre-evaluare/pre-vetting).

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: