Opoziția, înlăturată de la conducerea grupelor parlamentare de prietenie. PAS: trebuie să promovăm valorile europene, nu să le sabotăm

Legislativul a modificat, pe 15 februarie, președinții unui șir de grupuri parlamentare de prietenie, precum și a unor delegații parlamentare internaționale. Toate vor fi conduse, de acum în colo, de deputați din fracțiunea partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate (PAS). Proiectul a stârnit nemulțumirea opoziției. Socialistul Grigore Novac a acuzat PAS că nu a discutat cu opoziția înainte de a lua decizia. El a calificat inițiativa legislativă drept un pas „nedemocratic”, luat de majoritatea parlamentară în raport cu opoziția. În replică, PAS a spus că deputații „trebuie să promoveze valorile europene, nu să le saboteze”.

Ce s-a schimbat?

Doina Gherman – președintă a Grupului de prietenie cu SUA
Boris Marcoci –  președinte al Grupului de prietenie cu Bulgaria
Ion Poia – președinte al Grupului de prietenie cu Croaţia
Mihail Druță – președinte al Grupului de prietenie cu Italia
Sergiu Lazarencu – președinte al Grupului de prietenie cu Japoni
Alina Dandara – președintă a Grupului de prietenie cu Letonia
Oleg Canațui – președinte al Grupului de prietenie cu Malta
Veronica Roșca – președintă a Grupului de prietenie cu Spania
Marcela Nistor – președintă a Grupului de prietenie cu Suedia
Eugeniu Sinchevici – președinte al Grupului de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos
Artemie Cătănoi – președinte al Grupului de prietenie cu Albania
Maria Gonța – președinte al Grupului de prietenie cu Muntenegru
Efimia Bandalac – președinte al Grupului de prietenie cu Serbia

Totodată, a fost modificată componența nominală a unor delegații la organizațiile parlamentare internaționale și la organizațiile parlamentare bilaterale. Astfel, au fost operate modificări în conducerea Adunării Parlamentare a Francofoniei, Adunarea Parlamentară a GUAM, Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone, precum și la Adunarea Interparlamentară a Parlamentului Georgiei, a Parlamentului Republicii Moldova și a Radei Supreme a Ucrainei.

Socialiștii, nemulțumiți

„Toate substituirile din poziția de președinte sunt înlăturați colegii noștri. Voi nici măcar nu ați încercat să discutați cu noi la subiectul dat și asta nu știu cum nu dă chiar bine, pentru că când au fost constituite grupurile de prieteni a fost un dialog pe linie parlamentară și s-a convenit care, unde și ce grup de prietenie deține președinția. Dacă ne puteți spune ce a sat la baza, care document”, a întrebat-o Grigore Novac pe vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman.

În replică, Gherman, care este una din autoarea inițiativei legislative, a precizat că raționamentul de bază care a determinat PAS să propună modificarea conducerii grupurilor parlamentare de prieteni ar fi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în mod special deschiderea negocierilor de aderare.

„Asta înseamnă o intensificare a relațiilor Republici Moldova cu statele membre UE și toate grupurile de prieteni pe care le-ați nominalizat sunt cu state UE, care din păcate, de doi ani și ceva, în urma unei evaluări foarte vaste, nu s-a întâmplat nicio activitate. Zero activități pe platforma acestor grupuri de prietenie. Acum, din păcate, noi nu putem, în contextul avansării Republicii Moldova pe agenda europeană, să nu valorificăm potențialul acestei platforme, or obiectivul național al țării este integrarea europeană și noi toți vom face diplomație parlamentară, în mod special, la nivel european”, a declarat Doina Gherman.

Novac a respins declarațiile vicepreședintei Legislativului. Potrivit lui, grupurile de prieteni conduse de opoziție au activat, însă PAS ar fi lipsit de la ședințele respective.

„Credeam că integrarea europeană mai prezumă și ceva democrație. Privarea aceasta de toate grupele de prieteni nu are nimic în comun cu aderarea pe care o tot spuneți. Și, apropo, este un fals că nu a avut loc nicio activitate, faptul că voi nu participați la unele, asta nu înseamnă că nu au loc. Mai mult ca atât, nu ați răspuns care este raționamentul or cineva obstrucționează ceva? (…) Haideți să nu ne ascundem după falsuri pe care le ascundeți acolo”, a spus Grigore Novac.

„Spuneți-mi vă rog, iată reprezentanții unui partid, care sunt împotriva aderării Republicii Moldova la UE, care susțin războiul Rusiei asupra Ucrainei și acel agresor, care amenință deja și alte state, pot ei reprezenta valorile noastre în fața acestor state, vor aduce ei plus valoare pentru a duce Republica Moldova în familia europeană sau vor sabota acest proces? Sau vor face tot ce e posibil ca acest lucru să nu se întâmple, mai ales că se închină la niște icoane, la est, la care standardele de democrație sunt total de diferite, comparativ cu cele ale UE”, l-a întrebat pe Novac deputatul PAS Vasile Grădinaru, în replică.

„Este evident că platforma grupurilor de prietenie sunt pentru a intensifica relațiile, pentru a promova interesul național în raport cu partenerii externi. Încă o dată, nu s-a constatat sau nu s-a observat nicio activitate pe platforma acestor grupuri. Și da, aceste grupuri sunt pentru a promova valorile europene, nu pentru a le sabota sau mai grav – pentru a face tot posibilul pentru a deturna parcursul european al țării”, a răspuns vicepreședinta Doina Gherman.

Proiectul a fost susținut, în cele din urmă, de 53 de deputați PAS.

De menționat că, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului, la alegerea reprezentanților fracțiunilor parlamentare în Biroul permanent, în comisiile permanente şi în delegațiile parlamentare, precum și la repartizarea funcțiilor de președinți ai grupurilor de prietenie se ține seama de reprezentarea lor proporțională în Parlament. Potrivit procedurii, componența nominală a grupurilor parlamentare de prietenie este stabilită în baza opțiunilor expuse de către deputați.  În prezent, Parlamentul are constituite 52 de grupuri de prietenie cu diverse state și 12 delegații parlamentare permanente.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: