Captură video

Nemulțumiți că PAS nu le-a susținut inițiativele, comuniștii și socialiștii au părăsit ședința Parlamentului. Grosu: „Vă invit măcar la intonarea imnului”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a boicotat ultima ședință plenară din această sesiune. Aceștia s-au arătat nemulțumiți că majoritatea parlamentară, formată din fracțiunea PAS, nu a susținut nicio inițiativă propusă de opoziție. Într-un briefing susținut de la tribuna Parlamentului, vice-președintele Legislativului, socialistul Vlad Bătrîncea a făcut apel la partidele politice din opoziție să se unească cu BS, pentru a declanșa, împreună, alegeri parlamentare anticipate.

Și în ședința din 31 iulie a Parlamentului – ultima din această sesiune – inițiativele opoziției, între ele audierea Guvernului urmare a vremii extreme care a afectat mai multe localități din Moldova sau privind îngroparea păcurii de către Termoelectrica,  au fost respinse pe bandă rulantă de majoritatea parlamentară.

„Tradițional am venit pregătiți cu 8 inițiative. Îmi pare rău că niciuna nu a fost susținută. (…) Nu ne putem exercita controlul parlamentar și atunci când nicio inițiativă a opoziției nu este primită, boicotăm această ședință și vă lăsăm să mergeți după agendă”, a declarat socialistul Vlad Bătrîncea după voturile din Parlamentul.

Speakerul Igor Grosu a făcut haz de necaz, în momentul în care comuniștii și socialiștii au început să părăsească plenul. Acesta i-a invitat să participe, cel puțin, la intonarea imunului de stat, de la sfârșitul ședinței plenare.

„Înțeleg că în raport cu noi aveți un sentiment, dar imnul totuși trebuie de onorat la sfârșit, ca oamenii serioși”, a declarat Grosu.

După ce au părăsit plenul Parlamentului, BCS a ieșit în fața presei, de la tribuna parlamentară. În timp ce liderul comuniștilor, fostul președinte Vladimir Voronin s-a plâns pe „situația socio-economică grea” din țară, socialistul Vlad Bătrîncea a făcut apel la  forțele politice extraparlamentare din opoziție să se unească în jurul ideii de a declanșa alegeri parlamentare noi.

„Toate intențiile ale celor de la guvernare au rămas vorbe goale, apă tulbure. Lumea e sărăcită, economie nu exista. Moldova trăiește doar din credite și pomene de la occidentali. (…) În țară nu se nasc copii, e o demografie catastrofală. Nici în anii războaielor nu a fost așa ceva”, a declarat Voronin.

„Noi am inițiat moțiune de cenzură privind demiterea Guvernului Recean. Aceasta este cea mai scurtă cale să avem alegeri parlamentare anticipate. Reiterăm încă o dată apelul nostru către toate forțele de opoziție din țară –  să ne unim, să ne consolidăm eforturile, pentru a reseta și guvernul, și parlamentul”, a declarat, la rândul său, Vlad Bătrîncea.

De menționat că deputații s-au întâlnit pe 31 iulie în ultima ședință din sesiunea de primăvară 2023. Înainte de vacanță, aleșii poporului urmează să examineze, inclusiv, propunerea Guvernului de prelungire a stării de urgență. Totodată, pe masa deputaților ajunge azi spre dezbatere proiectul de lege privind crearea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, fostul „Patriot” propus de președinta Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mihai Popșoi / Facebook

Ministerul de Externe, prima reacție după expulzarea a 13 moldoveni din Polonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că a fost informat despre deportarea a 13 cetățeni moldoveni din Polonia. Instituția a precizat că oamenii au fost aduși cu un zbor charter.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, într-un comunicat, că a fost informat de către Ambasada Republicii Moldova la Varșovia cu privire la organizarea de către autoritățile poloneze a unui zbor charter pentru repatrierea cetățenilor moldoveni aflați ilegal pe teritoriul Poloniei.

Procedura are loc în baza mecanismelor internaționale de readmisie, iar autoritățile Republicii Moldova au oferit sprijinul necesar pentru autorizarea survolului și aterizării aeronavei pe Aeroportul Internațional Chișinău”, a menționat MAE.

Instituția a precizat că această acțiune nu este un caz izolat, iar o operațiune similară a avut loc și în luna aprilie 2025.

Ministerul va continua să colaboreze cu autoritățile poloneze pentru gestionarea acestor cazuri în conformitate cu normele internaționale”, a subliniat MAE.

Amintim că, pe 15 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Adam Szłapka, a anunțat că 13 moldoveni și 27 de georgieni au fost deportați forțat din Polonia, fiind considerați o amenințare la adresa securității naționale sau a ordinii publice. El a precizat că măsura face parte dintr-o operațiune de returnare forțată a migranților.

La rândul său, Serviciul de Grăniceri din Polonia a menționat că persoanele vizate au încălcat legislația privind imigrația sau sunt suspectate de implicare în activități ilegale, precum trecerea frauduloasă a frontierei, conducerea sub influența alcoolului și alte infracțiuni.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: