Nemulțumiți de guvernare, simpatizații „ȘOR” și PCRM au ieșit la protest în fața Ambasadei SUA de la Chișinău: „Nu fiți muți, orbi și surzi”
Full Article 5 minutes read

Nemulțumiți de guvernare, simpatizații „ȘOR” și PCRM au ieșit la protest în fața Ambasadei SUA de la Chișinău: „Nu fiți muți, orbi și surzi”

Simpatizanți și deputați ai Partidului „ȘOR” și ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) au organizat o nouă acțiune de protest împotriva guvernării. De această dată, aceștia și-au exprimat nemulțumirile în fața Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) în Republica Moldova. „Nu fiți muți, orbi și surzi la abuzurile guvernării PAS” – scria pe pancartele protestatarilor. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că într-un stat democrat, toți oamenii au dreptul să protesteze, inclusiv partidele de opoziție. Potrivit Adrianei Vlas, justiția trebuie să investigheze și să ducă la bun sfârșit toate dosarele de rezonanță.

Deputata PCRM Diana Caraman este de părere că, la un an de la preluarea puterii de către PAS, țara a intrat într-un declin social și economic. Parlamentara acuză ambasadele acreditate la Chișinău că ar ignora situația din țară.

„La un an de când au preluat puterea, aceleași ambasade se fac că nu văd derapajul dictatorial de a conduce al PAS și al Maiei Sandu. Domnule ambasador, au trecut 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre. Cunoaștem că dvs. ați susținut mereu libertatea de exprimare, egalitate și principiile statului de drept, însă pe parcursul ultimului an aceste principii nu mai sunt respectate. Guvernarea PAS, cei pe care îi susțineți prin declarații și granturi financiare, au un comportament impardonabil”, a declarat Diana Caraman.

Manifestanții au acuzat guvernarea că și-ar fi subjugat justiția, pe care, spun ei, ar folosi-o pentru a „anihila” opoziția. Mai mult, deputata Diana Caraman declară că PAS ar fi început o adevărată „epurare” a opoziției.

„Opoziția este suprimată și prin intermediul procurorilor docili, cumpărați. Actuala guvernarea a început un amplu proces de epurare a politicienilor din opoziție, politicienii care se opun regimului sunt băgați după gratii. Motivul este clar. PAS folosește abuziv organele de drept pentru a anihila opoziția. (…)Democrația și drepturile omului pentru care am luptat atâta timp sunt în mare pericol, iar tăcerea față de tot ce se petrece ne duce deja spre un mare dezastru”, a mai declarat Caraman.

La rândul său, deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, a acuzat guvernarea de „represiuni politice” împotriva opoziție și, în mod special, împotriva deputatei formațiunii parlamentare „ȘOR”, Marina Tauber, deținută în arest preventiv în Penitenciarul nr.13. Parlamentarul a făcut apel la ambasadorul SUA de la Chișinău.

„Vă rog, domnule ambasador, dovediți-vă prietenia față de Republica Moldova și cetățenii ei și expuneți-vă clar cu privire la ceea ce se întâmplă acum în Moldova. Deținerea Marinei Tauber în penitenciar nu este corectă din punct de vedere juridic. V-ar spune orice jurist. Mai mult, judecătorii nu iau în considerare garanțiile personale ale deputaților. Azi vă îndemnăm să vă decideți poziția și să-i spuneți clar guvernării că nu pot institui dictatura și că trebuie să respecte drepturile recunoscute internațional. Vă îndemn să atrageți atenția la cum sunt respectate drepturile parlamentarilor, or toate sunt încălcate, proiectele opoziției nu sunt examinate și nici măcar supuse votului”, a declarat Fotescu.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că într-un stat democrat, toți oamenii au dreptul să protesteze, inclusiv partidele de opoziție. În același timp, Vlas a declarat că „justiția trebuie să investigheze și să ducă la bun sfârșit toate dosarele de rezonanță, la care cetățenii așteaptă un răspuns de ani de zile”.

NM a contactat reprezentanții Ambasadei SUA de la Chișinău pentru o reacție. Cei din urmă au menționat că vor veni, în scurt timp, cu un răspuns.

Precizăm că, odată cu reținerea deputatei și vicepreședintei Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, pe 21 iulie și plasarea acesteia în izolator, pe 23 iulie, „ȘOR” și PCRM au organizat o serie de proteste prin care și-au manifestat dezacordul cu reținerea și detenția parlamentarei. Aceștia au acuzat repetat PAS că ar sta în spatele reținerii Marinei Tauber – afirmație respinsă de partidul de guvernământ. Recent, aceștia au organizat o acțiune de protest, inclusiv, la Delegația UE de la Chișinău, precum și o serie de manifestații la Președinție, unde au cerut eliberarea lui Tauber din izolatorul nr.13.

***

Amintim că  Marina Tauber a fost reținută pe 21 iulie, după ce deputații au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

La 23 iulie, deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la demersul procurorilor. P 16 august, magistrații Judecătoriei Chișinău au decis prelungirea arestului preventiv în izolator pentru încă 20 de zile. De atunci, ea este deținută în Penitenciarul nr. 13.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”, în timp ce guvernarea declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”, respingând acuzațiile alesei poporului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: