Nesterovschi a trecut la fapte: proiect de lege în Parlament, privind oferirea limbii ruse statutului de limbă oficială
Full Article 3 minutes read

Nesterovschi a trecut la fapte: proiect de lege în Parlament, privind oferirea limbii ruse statutului de limbă oficială

Deputații independenți Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au înregistrat, pe 20 aprile, în Parlament, un proiect de lege care prevede oferirea limbii ruse statutul de limbă oficială a Republicii Moldova. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Nesterovschi a declarat că oficializarea statului limbii ruse „va contribui la îmbunătățirea relațiilor economice cu alte țări și la creșterea prestigiului Moldovei pe scena mondială”.

Alexandr Nesterovschi a menționat că „rusa a fost una dintre principalele limbi din Moldova timp de mai multe secole, lucru care continuă să fie valabil și în prezent”. Cu toate acestea, susține deputatul, actualmente, limba rusă nu are un statut oficial, ceea ce ar duce la o serie de probleme.

„Sute de mii de persoane educate în limba rusă nu-și pot găsi un loc de muncă, ceea ce afectează nu numai populația, ci și statul. Fiecare organism de stat respinge limba rusă. Fie că este vorba de un tribunal, de poliție sau de un spital – nu veți găsi în limba rusă toate antetele, documentele și nici măcar indicatoarele din incintă”, a spus deputatul.

Nesterovschi a menționat că, în calitate de deputat, crede că „este timpul să fie adoptată legea care să redea limbii ruse statutul de limbă oficială, după limba moldovenească, așa cum ar trebui să fie conform Constituției”.

„ Astăzi, eu, împreună cu deputatul Lozovan Irina, am înregistrat acest proiect de lege. Acordarea statutului oficial al limbii ruse în Republica Moldova va contribui la rezolvarea multor probleme sociale și economice din țara noastră. Va ajuta la consolidarea dialogului interetnic, la reducerea conflictelor și la ridicarea nivelului cultural al populației”, a menționat.

Mai mult, Alexandr Nesterovschi susține că „rusa este o limbă de comunicare internațională importantă, iar statutul său oficial va contribui la îmbunătățirea relațiilor economice cu alte țări, precum și la creșterea prestigiului Moldovei pe scena mondială”.

***

Amintim că parlamentarul Alexandr Nesterovschi a anunțat recent că părăsește Partidul Socialiștilor. Acesta a precizat că va rămâne deputat independent și se alătură „Mișcării pentru popor” pentru a obliga Guvernul să achite facturile la energia electrică, încălzire și gaze pentru lunile de iarnă tuturor cetățenilor. Ulterior, și deputata Irina Lozovan și-a anunțat ieșirea din fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și plecarea din PSRM. Ea a precizat că va rămâne deputat independent și, la fel, se va alătura „Mișcării pentru Popor”.

Pe 30 martie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a cerut celor doi deputați să-și depună mandatele. Pe 31 martie, Nesterovschi și Lozovan au declarat că vor lansa un partid care va uni „forțele de stânga”. Cei doi deputați au invitat doritorii să se alăture partidului.

Ulterior, mai mulți membri PSRM au anunțat că părăsesc formațiunea și se alătură celor doi deputați transfugi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: