Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost inclusă, alături de premierul Estoniei, Kaja Kallas, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șefa Cabinetului finlandez de miniștri, Sanna Marin, dar și ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, într-un top al femeilor din politică care l-au confruntat pe președintele rus Vladimir Putin. Subiectul, care face referire la femeile care au luptat sau își continuă lupta pentru libertate în Iran, Ucraina sau în Europa, a fost făcut public de publicația americană New York Post, pe 13 octombrie.
„Probabil că mai puțin observate, dar la fel de importante: în întreaga Europă, femeile sunt cele care depășesc granițele politice și geografice pentru a cere încetarea agresiunii brutale a Rusiei”, scrie New York Post, care oferă, în acest sens, un top al cinci femei-lider pe care „americanii ar trebui să le cunoască”.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova
„Maia Sandu, micuța președintă a Moldovei în vârstă de 50 de ani, rămâne neînfricată ca întotdeauna. Manifestațiile din stradă privind prețurile energiei alimentate de agitația rusă amenință să destabilizeze cea mai săracă țară din Europa. Sub conducerea Maiei Sandu, Moldova a acceptat un număr mare de refugiați și a rămas ferm pro-occidentală. Acest lucru, în ciuda faptului că nu are practic forțe armate și este dependentă 100% de gazul rusesc”, se arată în articol.
Publicația americană notează că Rusia ocupă parțial Republica Moldova, în zona numită Transnistria și o citează pe președinta Maia Sandu care a declarat anterior că „războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei ne arată clar prețul libertății”.
„Ea a candidat pe o platformă de reformă și anticorupție și a câștigat în ciuda campaniilor vicioase de dezinformare ale Rusiei împotriva ei. Influența ei depășește Moldova — pot spune asta ca cetățean al României”, se mai arată în articol.
Annalena Baerbock, ministra de Externe a Germaniei
Alături de președinta Maia Sandu în topul New York Post a fost inclusă ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock. După ce, la începutul invaziei ruse în Ucraina, aceasta s-a opus oferirii asistenței militare pentru autoritățile de la Kiev, motivând că principiul Germaniei este să nu ofere astfel de ajutor în zonele fierbinți, aceasta și-a schimbat total poziția și a fost primul oficial de la Berlin care a recunoscut că țara sa s-a înșelat amarnic cu privire la Rusia.
Publicația o citează pe Baerbock, care a declarat recent: „Vom atinge securitatea doar fără, nu cu Rusia lui Vladimir Putin”.
„A fost atât de fermă, încât rușii au desfășurat campanii de dezinformare împotriva ei. Fără niciun rezultat: popularitatea lui Baerbock în Germania – și Ucraina – este în creștere”, precizează articolul.
Prim-ministrul finlandez Sanna Marin
O altă femeie-lider care s-a remarcat pentru curajul cu care l-ar fi confruntat pe Putin este, conform New York Post, și prim-ministra Finlandei, Sanna Marin. Potrivit publicației americane, prim-ministrul finlandez Sanna Marin s-a remarcat în mod deosebit după ce ar fi declarat recent că singura „ieșirea din conflict este ca Rusia să părăsească Ucraina”.
Premierul estonian Kaja Kallas
Lista a fost completă cu premierul Estoniei, Kaja Kallas. Publicația notează că Estonia este țara care a oferit Ucrainei cel mai mare ajutor militar Ucrainei pe cap de locuitor.
„Kallas, avocat de pregătire, reprezintă un partid de centru-dreapta. Sovieticii și-au deportat mama (la 6 luni) și bunica în Siberia. Sub conducerea ei, Estonia este pe cap de locuitor cel mai mare contribuitor de asistență militară pentru Ucraina”, notează publicația.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene
Din topul celor cinci femei lider care s-au remarcat prin curajul cu care l-au confruntat pe Vladimir Putin se numără, nu în ultimul rând, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Mama a șapte copii a fost prima care a vizitat Bucha și Irpin, după masacrul din aceste localități, înaintea lui Boris Johnson și alți lideri occidentali. „Ar fi trebuit să-i ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin”, ar fi declarat atunci Ursula von der Leyen.
New York Post menționează, în context, și alte femei care dau dovadă de „duritate” față de Rusia. Între acestea: președinta Parlamentului European Roberta Metsola, premierul britanic Liz Truss, președintele slovac Suzana Caputova și premierul italian Giorgia Meloni.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!