NM, împreună cu alte instituții de presă, solicită Ministerului Sănătății reluarea conferințelor de presă cu participarea jurnaliștilor
Full Article 2 minutes read

NM, împreună cu alte instituții de presă, solicită Ministerului Sănătății reluarea conferințelor de presă cu participarea jurnaliștilor

Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent în vederea promovării transparenței și a dreptului de acces la informație în perioada de criză pandemică, solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) să-și respecte angajamentul asumat public în raport cu mass-media. Solicitarea a fost semnată de 15 instituții de presă, inclusiv de NewsMaker.

Reamintim că, la data de 20 aprilie 2020, drept urmare a apelului lansat de către Celula de criză a jurnaliștilor, serviciul de presă al Ministerului a declarat că MSMPS va organiza conferințe de presă online cu răspunsuri directe la întrebările jurnaliștilor, în contextul pandemiei de Covid-19.

Totodată, subliniem că din data de 2 septembrie 2020 și până în prezent, MSMPS a sistat organizarea acestor evenimente, limitând semnificativ posibilitățile jurnaliștilor de a adresa întrebări asupra problemelor de interes major pentru societate.

În contextul gravității impactului crizei pandemice asupra populației Republicii Moldova, MSMPS, în calitate de organ central de specialitate al administrației publice, care asigură realizarea politicii guvernamentale în domeniul sănătății, trebuie să ridice la rang de prioritate informarea corectă, completă și promptă a cetățenilor, inclusiv prin organizarea și desfășurarea conferințelor de presă.

În temeiul prevederilor art. 34 din Constituția Republicii Moldova și ale Legii privind accesul la informație, Centrul pentru Jurnalism Independent, din numele mai multor instituții mass-media și jurnaliști, solicită MSMPS să reia organizarea săptămânală a conferințelor de presă, în regim online, cu participarea reprezentanților mass-media.

Conștientizând importanța misiunii jurnaliștilor în informarea cetățenilor asupra problemelor de interes public, prin prezentarea corectă și echidistantă a faptelor, ne exprimăm speranța că informația furnizată în cadrul acestor conferințe de presă va servi intereselor cetățenilor, contribuind la minimalizarea impactului crizei generate de Covid-19 și susținerea MSMPS în eforturile sale de a acționa într-o manieră transparentă, dar și de a respecta dreptul la informare a cetățenilor Republicii Moldova.

Semnatari
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
Asociația Presei Electronice
Asociația Presei Independente
Asociația Telejurnaliștilor Independenți 
Centrul  ”Acces-Info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
AGORA
Jurnal TV
Moldova.org
NewsMaker
Pro TV
Proiectul media CU SENS
TV8

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: