mfa.gov.md

Nicu Popescu la Budapesta: „Am pledat pentru menținerea dinamicii pozitive a dialogului moldo-maghiar”

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a semnat la Budapesta, împreună cu omologul său ungar Péter Szijjárt „Programul de cooperare dintre Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, pentru anii 2022-2023”. Documentul are la bază aspirațiile celor două state în vederea consolidării și aprofundării cooperării bilaterale.

„Am pledat pentru menținerea dinamicii pozitive a dialogului moldo-maghiar prin fortificarea cooperării în domeniile economic, transport, agricultură, în special pe schimbul de bune practici în segmentul zootehnic și dezvoltarea infrastructurii de irigare a terenurilor agricole. Vom organiza cea de-a V-a sesiune a Comisiei mixte moldo-ungare de cooperare economică și Forumul moldo-ungar al oamenilor de afaceri.” – a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful diplomației moldovenești a exprimat recunoștința pentru susținerea Ungariei pentru agenda europeană ambițioasă a Republicii Moldova și a transmis aprecierea guvernului de la Chișinău pentru asistența Ungariei acordată țării noastre pe parcursul ultimilor ani în lupta cu consecințele pandemiei de COVID-19.

Diplomații au subliniat că Ungaria a fost prima țară cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral recunoașterea certificatelor de vaccinare, iar la etapa actuală se lucrează pentru încheierea unui acord privind reducerea costurilor la roaming.

„Am invitat cu această ocazie cetățenii maghiari să viziteze Moldova și să descopere locurile noastre pitorești folosind oportunitatea reluării cursei regulate Chișinău – Budapesta, un angajament pe care l-am realizat urmare a înțelegerilor din vizita de la Chișinău a ministrului maghiar.” – a punctat ministrul Popescu.

În perioada 3-4 februarie, Nici Popescu a întreprins o vizită de lucru la Budapesta

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova

La Chișinău a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Grosu: „Niciun popor nu-și poate construi viitorul fără a-și onora trecutul”

Pe 28 iunie, la Palatul Republicii din Chișinău, a avut loc primul Congres Național al Memoriei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, la acest eveniment, dedicat promovării memoriei victimelor represiunilor politice din perioada 1917–1989, au participat reprezentanți ai autorităților și instituțiilor muzeale, cercetători, supraviețuitori ai represiunilor și tineri interesați de trecut.

„Ne-am adunat la acest congres nu doar pentru a evoca un trecut dureros, ci pentru a reafirma o responsabilitate comună – de a păstra vie memoria victimelor regimului comunist totalitar și de a transforma această memorie într-un fundament al demnității și rezilienței noastre ca societate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun.

Totodată, ministrul a afirmat că, pentru prima dată, curriculumul nou integrează tematica represiunilor comuniste la orele de istorie, într-un volum mai mare. Potrivit ministrului, vor fi oferite manuale, ghiduri pentru profesori, inclusiv în școlile alolingve, stagii de formare pentru cadrele didactice, vor fi organizate concursuri tematice, expoziții digitale, podcasturi, activități extracurriculare, dar și un muzeu virtual în memoria victimelor regimului comunist.

„Victimele regimului comunist din Basarabia nu vor fi uitate. Noi avem datoria morală și civică să vorbim despre ororile și suferințele prin care au trecut toți cei care au avut de suferit în urma acțiunilor represive din 1941, 1949 și 1951. Ca istoric, dar și ca cetățean al Republicii Moldova, sunt mândru că astăzi a avut loc în premieră – primul Congres al Memoriei. Fiind istoric, pot să declar cu toată sinceritatea că niciun popor nu poate construi un viitor, dacă nu-și cunoaște și nu-și onorează trecutul”, a scris pe Facebook, cu referire la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu.

Congresul a fost organizat sub egida Ministerului Culturii, Ministerului Educației și Cercetării, Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și a Institutului de Istorie al USM, la inițiativa Consiliului Memoriei, înființat la începutul anului 2025. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, evenimentul își propune să devină o platformă durabilă de dialog și colaborare între supraviețuitorii și descendenții victimelor deportărilor și represiunilor politice din perioada 1917–1989, pe de o parte, și actorii instituționali, civici și academici implicați în promovarea memoriei istorice, pe de altă parte.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: