mfa.gov.md

Nicu Popescu la Budapesta: „Am pledat pentru menținerea dinamicii pozitive a dialogului moldo-maghiar”

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a semnat la Budapesta, împreună cu omologul său ungar Péter Szijjárt „Programul de cooperare dintre Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, pentru anii 2022-2023”. Documentul are la bază aspirațiile celor două state în vederea consolidării și aprofundării cooperării bilaterale.

„Am pledat pentru menținerea dinamicii pozitive a dialogului moldo-maghiar prin fortificarea cooperării în domeniile economic, transport, agricultură, în special pe schimbul de bune practici în segmentul zootehnic și dezvoltarea infrastructurii de irigare a terenurilor agricole. Vom organiza cea de-a V-a sesiune a Comisiei mixte moldo-ungare de cooperare economică și Forumul moldo-ungar al oamenilor de afaceri.” – a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful diplomației moldovenești a exprimat recunoștința pentru susținerea Ungariei pentru agenda europeană ambițioasă a Republicii Moldova și a transmis aprecierea guvernului de la Chișinău pentru asistența Ungariei acordată țării noastre pe parcursul ultimilor ani în lupta cu consecințele pandemiei de COVID-19.

Diplomații au subliniat că Ungaria a fost prima țară cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral recunoașterea certificatelor de vaccinare, iar la etapa actuală se lucrează pentru încheierea unui acord privind reducerea costurilor la roaming.

„Am invitat cu această ocazie cetățenii maghiari să viziteze Moldova și să descopere locurile noastre pitorești folosind oportunitatea reluării cursei regulate Chișinău – Budapesta, un angajament pe care l-am realizat urmare a înțelegerilor din vizita de la Chișinău a ministrului maghiar.” – a punctat ministrul Popescu.

În perioada 3-4 februarie, Nici Popescu a întreprins o vizită de lucru la Budapesta

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: