Igor Cecan / NewsMaker

Nicu Popescu, pentru DW: Doar un „parteneriat puternic” cu țările NATO și UE poate fortifica securitatea Republicii Moldova

Deși Republica Moldova se află într-o regiune foarte dificilă și în vremuri foarte grele, în prezent nu există riscuri militare, pentru că Ucraina rezistă. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un dialog cu Tim Sebastian de la DW. Șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că există amenințări constante, dar încercările forțelor destabilizatoare de a aduce violența pe străzile Chișinăului au eșuat de fiecare dată, scrie Moldova 1.

Potrivit lui Nicu Popescu, societatea este unită în ideea de a păstra pacea în Republica Moldova, indiferent de viziunile politice.

„În Republica Moldova nu sunt oameni care ar dori ca tancurile rusești să ajungă la frontiera țării. Ca în orice societate democratică, avem oameni cu diferite viziuni politice, câteodată – preferințe geopolitice, însă chiar și cei care nu susțin guvernarea, vor să trăiască în pace”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Potrivit lui Nicu Popescu, până acum Chișinăul a dejucat mai multe tentative de destabilizare a situației din Republica Moldova.

„Am reușit să oprim mai multe tentative de a ataca poliția, de a prelua clădiri publice. Instituțiile noastre sunt în regim de alertă. Serviciile de Informație și Securitate, Ministerul de Interne, alte instituții. Toată lumea este în regim de alertă”, a mai declarat șeful diplomației de la Chișinău.

În ultimele luni, la Chișinău este dezbătut tot mai aprins subiectul neutralității. Acest statut nu este de ajuns pentru a asigura securitatea Republicii Moldova, a mai declarat Nicu Popescu în dialog cu Tim Sebastian.

„Ceea ce va fortifica securitatea noastră este un parteneriat puternic și un sprijin puternic din partea țărilor care ne sprijină pe noi și libertatea noastră. Și acestea sunt statele membre NATO și ale Uniunii Europene și aceste două organizații”, a mai spus Nicu Popescu.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova a vorbit despre pace și în contextul unei întrebări legate de situația din regiunea separatistă transnistreană. În opinia sa, majoritatea absolută a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv reprezentanții conducerii separatiste, nu vor să trăiască într-o zonă de război.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Constantin Borosan

Borosan, numit de Parlament director al ANRE. Cu ce avere pleacă de la minister

Constantin Borosan a fost numit în funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați. Conform Parlamentului, documentul va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2025.

Candidatura lui Constantin Borosan a fost propusă urmare a organizării unui concurs public. Opt candidați au fost admiși la proba interviului, iar Constantin Borosan a obținut cel mai mare punctaj.

Potrivit reprezentanților Parlamentului, Constantin Borosan este licențiat în energie și mediu și, în prezent, își face studiile de doctorat. De asemenea, el a urmat cursuri de formare în domeniu în Italia și în Statele Unite ale Americii. Din anul 2023, este secretar de stat la Ministerul Energiei, responsabil pe domeniile energie electrică, gaze naturale, produse petroliere, energie termică și cogenerare, infrastructură, piețele de energie și securitate energetică. La fel, a fost secretar de stat pentru energie în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în perioada 2021-2023. De asemenea, în perioada 2020-2023, Constantin Borosan a fost cercetător științific la Institutul de Energetică, iar, de mai bine de aproximativ 12 ani, este lector universitar la Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Ce arată declarația sa de avere

Potrivit declarației de avere completată în 2025, în anul 2024 Borosan a obținut un salariu de peste 568 de mii de lei, ceea ce reprezintă aproximativ peste 47 de mii de lei lunar. Totodată, a încasat peste 33 de mii de lei de la UTM. De asemenea, a primit indemnizații pentru calitatea de reprezentant al statului în societăți comerciale: peste un milion de lei de la Moldovagaz, 30 de mii de lei de la întreprinderea de stat „Nodul Hidroenergetic Costești” și peste 35 de mii de lei de la Energocom.

Borosan a acumulat dobânzi din conturi bancare și a primit donații de familie în valoare totală de 100 de mii de lei. Familia sa a beneficiat de indemnizații sociale și alocații de peste 200 de mii de lei.

A declarat un teren intravilan cumpărat în 2024, evaluat la 500 de mii de lei, și o casă de locuit aflată în construcție, dobândită în 2025, a cărei valoare de piață depășește 2 milioane de lei. Familia sa mai deține un apartament primit prin donație în 2024, estimat la un milion de lei, trei autoturisme și 10 conturi bancare. În 2024, Borosan a contractat un credit de 750 de mii de lei.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Consiliul de administrație al ANRE este constituit din cinci directori. Potrivit legislației, aceștia sunt numiți de Parlament, pe bază de concurs.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: