Facebook/Nicu Popescu

Nicu Popescu: „Republica Moldova nu este amenințată militar la această etapă”

La această etapă nu există riscuri militare la adresa Republicii Moldova. Principalele riscuri care planează asupra stabilității țării sunt cele de ordin hibrid. O spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Potrivit oficialului, în prezent, Republica Moldova se confruntă cu o serie de provocări specifice războiului hibrid, fiind vorba de propagandă, alerte false cu bombă și încercarea grupurilor oligarhice de a destabiliza situația prin proteste plătite, notează IPN.

Vicepremierul Nicu Popescu spune că datorită rezistenței poporului ucrainean și a sprijinului occidental pentru armata ucraineană, linia frontului este menținută departe de granița Republicii Moldova. Șeful diplomației de la Chișinău dă asigurări că riscul unei invazii ruse asupra Republicii Moldova, în acest moment, nu există.

„Republica Moldova nu este amenințată militar la această etapă. Avem o situație geografică, regională și sprijin extern, care ne permit, la această etapă, să nu ne simțim amenințați militar. Acest lucru se datorează faptului că armata și societatea ucraineană au capacitatea să mențină linia frontului departe de Republica Moldova. La această etapă principalele riscuri sunt de ordin hibrid, intern, atacuri cibernetice, alerte cu bombă, protestatari plătiți, lucru comun dintre autoritățile Federației Ruse și oligarhii care au jefuit populația noastră. Ei lucrează acum împreună pentru a destabiliza situația”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În context” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Oficialul a mai menționat că autoritățile Republicii Moldova au luat decizia de a renunța treptat la relațiile cu CSI, fiind denunțate acordurile care sunt depășite de timp sau irelevante parcursului european al țării.

„În cadrul CSI Republica Moldova a semnat și ratificat peste 300 de acorduri, sunt aproximativ 330 de acorduri. Știm că în CSI s-au semnat acorduri care nu funcționează, care nu se aplică sau nu sunt respectate. Fiecare minister face această evaluare și treptat va porni procesul de retragere din mai multe acorduri care sunt irelevante pentru Republica Moldova. Obiectivul nostru este aderarea la Uniunea Europeană , relațiile noastre externe sunt subordonate acestui obiectiv, iar în CSI sunt multe lucruri irelevante sau nu se aplică. Pe hârtie avem o zonă de liber schimb cu Federația Rusă, de facto Rusia a introdus de multe ori restricții comerciale majore”, a spus șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.

Vicepremierul a reiterat că Republica Moldova cere oficial Rusiei retragerea trupelor de pe teritoriul său și insistă pe reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, exclusiv prin metode diplomatice. Oficialul le-a dat asigurări cetățenilor că scopul autorităților este menținerea păcii, securității și liniștii pe ambele maluri ale Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Grosu, despre intenția Olesei Stamate de a candida la parlamentare: „Gălăgie care nu trebuie să ne sustragă”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat intenția deputatei neafiliate Olesea Stamate – exclusă anterior din PAS în urma scandalului privind legea amnistiei – de a participa la alegerile parlamentare din toamnă în calitate de candidat independent.

În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat că preocuparea sa principală este actuala echipă PAS.

„Sincer să vă spun, preocuparea mea principală este Partidul Acțiune și Solidaritate. Dumneavoastră ați spus foarte corect – a fost parte din echipă și cu asta e spus totul. Preocuparea mea este echipa PAS, echipa pe care noi am reușit să o atragem, oamenii de rezonanță, cu prestație publică foarte bună, care nu a lunecat de valori de pe parcursul pe care noi l-am setat, care nu caută scuze, nu inventează diferite piste greșite și false. Preocuparea mea e despre oamenii aceștia și parcursul european. În rest e fon, așa, gălăgie care nu trebuie să ne sustragă de la obiectivul nostru principal”, a subliniat Igor Grosu.

Amintim că deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: