„Țăranii aceștia moldoveni au obrăznicia să-și croiască calea”. În Moldova a fost creată inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”
Full Article 4 minutes read

„Țăranii aceștia moldoveni au obrăznicia să-și croiască calea”. În Moldova a fost creată inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa”

Ex-ministrul de Externe al Republicii Moldova Nicu Popescu a anunțat, pe 7 iunie – în timpul unei conferințe de presă, despre lansarea „inițiativei civice, apolitică, „Cetățeni pentru Europa””. Inițiativa are 8 fondatori: Nicu Popescu, antreprenorul Vasile Tofan, jurnalista și antreprenoarea Nata Albot, soprana Valentina Nafornița, sportiva Irina Rîngaci, jurnalistul Alex Cozer, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) Vadim Pistrinciuc și președintele comunității WatchDog Valeriu Pașa. „Scopul acestei inițiative este să consolidăm locul Moldovei în familia de state europene”, a menționat Popescu. 

Această inițiativă pe care o prezentăm astăzi este una deschisă și vă rugăm să aderați la ea, înregistrându-vă pe pagina web moldova.eu dar și fără o aderarea formală la această inițiativă vă rugăm să fiți implicați activ, să promovați și să explicați celor apropiați că singura cale de dezvoltare durabilă a țării noastre, în pace și armonie, este integrarea europeană”, a menționat Popescu.

Antreprenorul Vasile Tofan a spus că „miza e prea mare pentru a spune „lasă că va trece, lasă că își vor bate capul alții de asta””.

Dușmanii acestei țări, cei pentru care suntem ca un os în gât, care nu pot concepe că „țăranii aceștia moldoveni” au obrăznicia să-și croiască calea lor diferită de cea care o impun ei, parcă îi vezi scrâșnind din dinți „da ce acești moldoveni și-au imaginat”, preiau resurse prea multe și ura lor față de noi e prea mare, complexele imperialiste prea adânci pentru a putea noi spune „lasă că va trece”. (…) Integrarea europeană e un subiect prea important pentru a fi lăsat politicienilor, doar politicienilor. E responsabilitatea fiecăruia din noi, cu toții trebuie să punem umărul. (…) Am încăpățânarea să cred că mobilizându-ne putem aduce Moldova în Uniunea Europeană până în 2030. (…) Să nu lăsăm povara asta copiilor noștri, să ducem noi lucrul până la capăt”, a precizat Tofan.

Sunt aici pentru a-mi auzi vocea, de data aceasta în scop civic pentru a spune un mesaj direct: oamenii din țara noastră merită o viață mai bună”, a adăugat la rândul ei soprana Valentina Nafornița.

Jurnalista Nata Albot a spus că „noi avem acum nevoie de o mobilizare fără precedent” și că „ne-au mai rămas câteva luni pentru cel mai important test de maturitate pentru societatea noastră”.

Potrivit manifestului inițiativei civice „Cetățeni pentru Europa”, grupul se angajează inclusiv „să combată dezinformarea și propaganda prin campanii de informare corectă, bazate pe fapte și adevăr”.

***

Amintim, Nicu Popescu a demisionat din funcția de ministru de Externe pe 24 ianuarie 2024. În cadrul unei conferințe de presă în care și-a anunțat demisia, oficialul a dat asigurări că, în continuare, va contribui la eforturile autorităților Republicii Moldova de a aduce țara noastră în Uniunea Europeană și de a asigura pacea. Acesta însă a evitat să comunice dacă va avea sau nu o funcție publică. Atunci, Popescu a spus că are nevoie de o pauză „doar de la acest post”, de la conducerea Ministerului de Externe. Detalii AICI.

***

În martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova și Ucraina. Iar pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE.

Pe 7 iunie curent, Comisia Europeană ar urma să recomande începerea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, potrivit publicației britanice Financial Times. Detalii AICI.

Mai precizăm că în toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: