Tudor Mardei / NewsMaker

NM Espresso: Alaiba a demisionat, CFM are un nou director, un incendiu de proporții a avut loc în centrul Chișinăului

Demisia lui Alaiba

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a demisionat. Acesta și-a anunțat decizia pe 13 martie, menționând: „Au fost doi ani și jumătate de muncă intensă, în care am dedicat toate cunoștințele și energia pentru a merge înainte. Acum a sosit momentul pentru următorul pas”.

Alaiba a mai declarat că va continua să servească interesele țării și să sprijine echipa guvernamentală, însă nu a precizat motivele exacte ale demisiei.În societate, plecarea sa a stârnit reacții diferite, mulți exprimându-se critic și chiar ironic cu privire la activitatea lui. Despre cum a fost comentată demisia lui Dumitru Alaiba, citiți în sinteza realizată de NM sub titlul „Ne-a făcut de rușine timp de doi ani și a distrus tot ce mai rămăsese”.


Moțiunea de cenzură împotriva lui Perciun a eșuat

Majoritatea parlamentară a respins moțiunea de cenzură împotriva ministrului Educației, Dan Perciun, inițiată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Opoziția l-a acuzat pe Perciun că a admis încălcări în implementarea politicilor educaționale, că a gestionat defectuos instituțiile de învățământ și fondurile publice și multe altele.

Perciun a vorbit timp de șase ore în Parlament, prezentând mai întâi un raport despre realizările ministerului și apoi răspunzând la întrebările deputaților.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a apreciat raportul și activitatea ministrului astfel: „Ascultând acest raport detaliat […] ne-am convins încă o dată că lucrurile în educație merg înainte. De aceea, așa cum a spus ministrul, nu trebuie să pierdem timpul […] pentru că ne pasă de viitorul copiilor noștri.”


Un nou director la CFM

Sergiu Cotelnic va fi noul director interimar al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM), a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea. Potrivit lui, Cotelnic a fost propus de sindicatul feroviarilor.

Bolea a subliniat că Sergiu Cotelnic are experiență în cadrul CFM și cunoaște în profunzime situația din interiorul companiei. La rândul său, Cotelnic a declarat că prioritatea sa este reducerea restanțelor salariale ale feroviarilor.


Ambasadori: scrisori de acreditare și noi numiri

Președinta Maia Sandu a primit scrisorile de acreditare de la noul ambasador al Ucrainei, Paun Rogovei. Cu această ocazie, Sandu a reiterat recunoștința pentru „rezistența Ucrainei în fața invaziei rusești, o luptă care protejează și pacea din țara noastră.”Totodată, Guvernul a numit noi ambasadori ai Republicii Moldova în Irlanda și Kazahstan. Astfel, Lilian Darii rămâne ambasador doar în Rusia, pierzând funcția cumulativă din Kazahstan. De asemenea, ambasadorul Moldovei în Emiratele Arabe Unite va fi acreditat și în Bahrain, iar ambasadorul din Italia va reprezenta țara și în Malta, și în San Marino.


Noi consulate ale Moldovei în SUA

În două orașe din Statele Unite – Sacramento și Chicago – vor fi deschise consulate generale ale Republicii Moldova. Guvernul a precizat că aceste consulate vor aduce serviciile consulare mai aproape de diaspora moldovenească din vestul și centrul Statelor Unite.


Transnistria: reluarea activității unor întreprinderi

În regiunea transnistreană și-au reluat activitatea o secție a Uzinei Metalurgice și fabrica de ciment, ambele din Râbnița. Anunțul a fost făcut de Alexandr Slusari, membru al Consiliului de administrație al companiei de stat Energocom.Slusari a menționat că Guvernul Republicii Moldova a declarat anterior că gazul furnizat regiunii nu este destinat activităților industriale. Dacă informația se confirmă, Chișinăul va introduce taxe speciale pentru livrarea de gaze pe malul stâng al Nistrului, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.


Dosarul concesionării Aeroportului

Agenția Proprietății Publice a estimat prejudiciul în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău la 392 de milioane de lei. Suma ar trebui recuperată de la opt inculpați, printre care fostul premier Iurie Leancă și fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr.

Potrivit Agenției, această sumă reprezintă profitul pierdut de stat în urma concesionării aeroportului. Avocații inculpaților consideră suma nejustificată.


Incendiu de proporții în centrul Chișinăului

Un incendiu major a izbucnit miercuri în centrul capitalei. A ars o clădire de pe strada Columna, în care activa un restaurant. Incendiul a fost stins după mai bine de cinci ore Circa 100 de pompieri și 24 de unități de tehnică specializată au fost implicați. Nu au fost raportate victime.

Potrivit estimărilor preliminare, flăcările au cuprins o suprafață de aproximativ 3500-4000 de metri pătrați. Autoritățile investighează cauza incendiului.


Și despre ceea ce va fi astăzi, 14 martie

  • 10:00 – Angajații CFM, care nu și-au primit salariile de șase luni, vor organiza din nou un protest.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: