NM Espresso: când vor ajunge noile vaccinuri în Moldova, cum s-au modificat cheltuielile moldovenilor și de ce comercianții de îngrășăminte s-au supărat pe Consiliul Concurenței
Full Article 7 minutes read

NM Espresso: când vor ajunge noile vaccinuri în Moldova, cum s-au modificat cheltuielile moldovenilor și de ce comercianții de îngrășăminte s-au supărat pe Consiliul Concurenței

Vaccinuri și vaccinare

Ministerul Sănătății a anunțat că Rusia este dispusă să transmită Moldovei în timpul cel mai apropiat un lot din vaccinul Sputnik V. Cei de la minister au menționat că au obținut această informație pe canale diplomatice. Ministerul a mai comunicat că susține o legătură permanentă cu Fondul de Investiții Directe din Rusia, care organizează livrarea vaccinului. Curios e faptul că doar cu câteva ore înainte de anunțul despre livrările apropiate ale Sputnik V în Moldova, epidemiologul Alexei Ceban a spus pentru NM că Ministerul Sănătății „este recunoscător pentru orice susținere în procesul de imunizare, dar nu dispune de informații suplimentare în acest sens”. În schimb, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon consideră că Moldova ar trebui să achiziționeze 1 milion  de doze din vaccinul rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V, pentru a accelera ritmul imunizării.

Până astăzi, peste 50 mii de persoane din Moldova s-au imunizat în cadrul primei etape, aproape 400 dintre acestea – fără rând. Cei din comitetul de vaccinare consideră că imunizarea în Moldova se desfășoară „bine, într-o anumită măsură – un pic mai bine decât în unele țări vecine”. În prezent, la depozitul național sunt circa 12 mii de doze din vaccinul Pfizer pentru cei care au primit prima doză a serului și sunt în așteptarea celei de-a doua. Acest vaccin nu mai există pentru cea de-a doua etapă a imunizării. Ultimele 940 de doze au fost expediate în Transnistria, la 6 aprilie.

În depozite au mai rămas puțin peste 36 mii de doze din vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca). Anume cu acest vaccin a început imunizarea în a doua etapă – a persoanelor în etate, a celor cu boli cronice, iar în curând – și a pedagogilor, polițiștilor, iar pe măsură ce vaccinul va ajunge la noi – și a jurnaliștilor.

Coronavirus: sinteză

773 de cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 18 lucrători medicali, au fost înregistrate în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 4438 de teste. Astfel, bilanțul cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei constituie 236 563. S-au vindecat 217 606 persoane (+1128 în ultimele 24 de ore), 5178 au decedat (46 – în ultimele 24 de ore). 13 733 de persoane continuă să se trateze, 325 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 52 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Stare de urgență: ce-i permis și ce-i interzis

Starea de urgență din cauza pandemiei de coronavirus a fost instituită în Moldova pentru a doua oară. La fel ca și anul trecut, autoritățile introduc măsuri de carantină care necesită precizări suplimentare. NM a analizat, ce este permis și ce este interzis în perioada stării de urgență, ce sancțiuni se aplică pentru încălcarea măsurilor de carantină și cine decide, ce restricții trebuie introduse.

Iar Tatiana Zatâc, ministrul interimar al sănătății, muncii și protecției sociale și secretar de stat al MSPS, a declarat că autoritățile ar putea introduce restricții noi. Potrivit afirmațiilor lui Zatâc, este vorba despre măsuri ce țin de deplasările la serviciu.

Iar Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, a criticat ultima decizie a autorităților privind măsurile de combatere a coronavirusului. Ombudsmanul a chemat autoritățile să monitorizeze distribuirea vaccinurilor, să ia niște măsuri restrictive mult mai adecvate, dar și să acorde susținere familiilor în care unul dintre părinți a rămas fără serviciu, pentru a sta acasă cu copiii.

Pandemia și cheltuielile locuitorilor din Moldova

Din cauza pandemiei de coronavirus, cheltuielile populației din Moldova au scăzut cu 3,5 la sută în anul 2020 comparativ cu anul 2019. Deși nominal, acestea au crescut cu 5 lei – până la 2791 de lei. În același timp, locuitorii țării noastre au început să cheltuiască banii în alt mod. S-au modificat și veniturile cetățenilor: cota salariilor a crescut, iar cea a îndemnizațiilor și remitențelor, dimpotrivă, a scăzut. Cu toate acestea, în pofida crizei economice, veniturile reale ale locuitorilor Moldovei au crescut cu 3,6%. Ce-i drept, experții au declarat că toate aceste modificări doar demonstrează sărăcirea în continuare a populației.

Consiliul Concurenței vs comercianții de îngrășăminte

Patru companii care comercializează îngrășăminte și chimicate pentru agricultură au acuzat președintele Consiliul Concurenței, Marcel Răducan de conflict de interese. Anterior, Consiliul a aplicat amenzi de 91 milioane de lei acestor companii pentru înțelegere de cartel. Jucătorii de pe piață afirmă că astfel, Răducan elimină concurenții companiilor care aparțin familiei sale. NM a analizat, din ce cauză a apărut de fapt scandalul, ce companie aparține familiei lui Răducan și cum se modifică prețurile la îngrășăminte în Moldova.

Sandu și justiția

Președintele Maia Sandu l-a apărat pe procurorul general Alexandr Stoianoglo. Cei din administrația șefului statului au considerat că nu există temei pentru anularea decretului cu privire la numirea lui Stoianoglo. Administrația președintelui a decis să „ia apărarea” procurorului după ce Sergiu Perju, unul dintre foștii candidați la funcția de procuror general, nu a reușit să atace la Curtea de Apel numirea lui Stoianoglo în această funcție.

Dar iată judecătorul Sergiu Lazăr a avut mai puțin noroc. Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcția de judecător a acestuia. El a fost avertizat de nenumărate ori în privința neregulilor de la serviciu.

Ceaus: continuare

Comentând informația apărută în presă precum că judecătorul ucrainean Nikolai Ceaus a fost scos din țară cu un automobil cu numere diplomatice, șeful MAI Pavel Voicu a declarat că poliția de frontieră nu are dreptul să verifice transportul care aparține misiunilor diplomatice. La întrevederea cu premierul interimar Aureliu Ciocoi, Voicu a mai comunicat că forțele de ordine au primit deja câteva probe în acest caz, inclusiv înregistrări video, documente și amprente digitale.

Svetlana, soția lui Ceaus, care a trăit cu el în Moldova începând cu anul 2017, a declarat că soțul său a fost răpit în Chișinău pentru că acesta dorea să revină în Ucraina și să depună mărturii. Ea a mai spus că și fuga lui Ceaus din Ucraina în Moldova a fost, de fapt, o răpire organizată de oamenii fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko.

Chirie scumpă

Asociațiile obștești din domeniul mass-media sunt îngrijorate în legătură cu tentativa Cancelariei de Stat de a majora de 1,5 ori prețul chiriei pentru instituțiile de presă care se află în Casa presei. Acestea au cerut premierului interimar Aureliu Ciocoi să intervină în această situație pentru a nu admite să fie majorat prețul chiriei încăperilor publice.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 7 aprilie

  •       Comisiile parlamentare se vor întruni în ședințe.
  •       Banca Națională va organiza o masă rotundă cu genericul „Rolul băncii centrale în modernizarea societății – probleme ale economiilor în curs de dezvoltare”.
  •       Amnesty International va prezenta un raport despre situația privind respectarea drepturilor omului în Moldova în anul 2020.
  •       Consiliul Audiovizualului se va întruni în ședință.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: