Să vorbim despre hărțuire
Tatiana Vozian, angajată a Curții de Conturi, a declarat că ar fi fost hărțuită de Marian Lupu. Faptul că Vozian a candidat la funcția pe care Lupu o ocupă în prezent doar adaugă gaz pe foc. Ba mai mult, cei de la Curtea de Conturi susțin că femeia s-a ales cu o mustrare aspră pentru «comportament agresiv». La rândul său, Vozian afirmă că mustrarea i-a fost aplicată din cauza că «și-a exprimat nemulțumirea» în privința «relațiilor extraconjugale și avansuri sexuale în colectivul» Curții de Conturi.
Apropo de hărțuire. Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare a prezentat, la 11 aprilie, un studiu despre hărțuirea sexuală la locul de muncă în Moldova. Cele mai răspândite forme ale acesteia rămân a fi «priviri inacceptabile», «gesturi indecente», «glume și fraze cu tentă sexuală», «îmbrățișări fără permisiune».
Sandu, PAS și oponenții lor
Președintele Maia Sandu a comentat viitoarele alegeri din Autonomia Găgăuză. Șefa statului a spus că vrea ca acestea să fie «libere și corecte», iar viitorul bașcan să lucreze pentru Moldova, și «nu pentru alte țări, cum ar fi Federația Rusă». Sandu a vorbit și despre recentul scandal cu fostul viceprim-ministru Spînu. Ea a subliniat că «instituțiile să-și facă treaba fără să încerce să facă jocuri politice și fără ca să distribuie falsuri și dezinformare», iar fostul șef al SIS, Alexandr Esaulenco (Spînu a propus demiterea acestuia), «este potrivit pentru funcția» de ambasador al Moldovei în Azerbaidjan.
Procuratura Anticorupție a cerut să fie verificate rapoartele financiare ale câtorva partide, inclusiv ale PAS. Conform unei investigații realizate de jurnaliștii de la Cu Sens, 147 de persoane care au sponsorizat partidul la alegerile parlamentare anticipate din anul 2021 nu au surse de venit înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat sau veniturile acestora sunt mai mici decât sumele donate.
Unele partide din Moldova au răspuns la apelul lui Sandu de a veni la 21 mai pe Piața Marii Adunări Naționale în sprijinul cursului european al țării noastre. Pe lângă PAS, la eveniment vor participa Partidul Social Democrat European (PSDE), Partidul Dezvoltarea și Unificarea Moldovei al lui Ion Chicu, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiunea politică a lui Ruslan Codreanu… Platforma DA «se va gândi». La miting vor mai veni simpatizanții lui Cavcaliuc și ai lui Șor, «dar cu propria poziție»… Cei din PSRM au declarat că ceea ce urmează este «un PR politic».
Apropo despre socialiști. Plecări în masă din partid și revenirea fostului lider. Așa poate fi descrisă în câteva cuvinte situația din PSRM, cel mai mare partid parlamentar odinioară, liderul căruia a fost președinte al țării. NM a analizat, de ce oamenii pleacă din PSRM, de ce Dodon a revenit la conducerea formațiunii și ce se poate întâmpla mai departe pe flancul «stâng». Toate detaliile — în articolul «Звезда по имени Игорь» («Steaua cu numele Igor»).
Creșterea prețurilor va fi stopată?
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, inflația a scăzut în ultima lună de la 25,91% până la 21,98%. Până la sfârșitul anului, aceasta ar trebui să ajungă la 6,6%. Creșterea prețurilor continuă, dar deja încetinește. Oare nu e o noutate bună?
Noutăți și decizii
Curtea Constituțională a declarat constituțională interzicerea «simbolurilor agresiunii militare» (Z, V, panglica «Sf. Gheorghe») cu condiția ca acestea «să nu fie utilizate pentru a justifica sau glorifica acțiunile de agresiune militară sau a crimelor de război». Astfel, sesizarea deputaților din PSRM Adrian Lebedinschi și Grigore Novac a fost admisă parțial. A fost declarată neconstituțională doar fraza «identificarea atributelor și simbolurilor asemănătoare, până la confundare» în definirea «atributelor ori simbolurilor folosite în contextul actelor de agresiune militară».
Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat la 11 aprilie o nouă modificare pentru posesorii de automobile. Beneficiarii de asigurare RCA au responsabilitatea de a anunța asigurătorul dacă vând, donează ori își schimbă automobilul.
Comisia Națională pentru Situații Excepționale «a înghețat» cererile de demisiea șapte judecători ai Curții Supreme de Justiție.
Guvernul ar putea aproba, miercuri, un nou proiect de lege cu privire la accesul la informații de interes public. Aceasta este una dintre cerințele Comisiei Europene care vizează reformarea legislației Republicii Moldova. Adoptarea legii va permite persoanelor fizice și juridice să solicite informații de la autoritățile publice. Mai multe detalii sunt disponibile aici.
Zaharova, NATO, MAEIE
La 11 aprilie, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe Maria Zaharova a declarat că «NATO pregătește un poligon pentru confruntarea geopolitică cu Rusia». MAEIE a calificat declarațiile acesteia drept ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Totodată, MAEIE a menționat că «țara noastră aprofundează relațiile de prietenie cu toți cei care sprijină libertatea, pacea și securitatea în regiune».
Ceva de bine
Colaboratorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au salvat la 11 aprilie un pisic care a urcat într-un copac și a rămas blocat acolo pe două zile. Acesta a urcat tot mai sus și mai sus, inimioara sa tremura de frică… dar au intervenit bravii salvatori și motănelul este sănătos și fericit. Asociația obștească pentru Protecția Animalelor fără Adăpost ALGA au anunțat că «probabil, după un prânz și somn, pisicul a primit un instructaj de la stăpâni despre cât e de periculos să te plimbi fără supraveghere».
Nu mai e VIP. La Aeroportul Chișinău și-a reluat activitatea sala VIP, ce-i drept, aceasta a fost redenumită în Sala Expres. Iar la Iași se construiește un nou terminal al aeroportului. Acesta va fi al doilea ca mărime în țară și urmează să fie gata până în anul 2024.
Foaie culturală
Ministrul culturii, Sergiu Prodan s-a întâlnit cu Pasha Parfeni pentru a discuta despre pregătirile pentru Eurovision și a promis sprijinul ministerului.
Jurnal extern
Statistică sumbră. ONU a publicat date conform cărora, până la 10 aprilie 2023, aproape 8500 de civili au murit din cauza războiului din Ucraina, iar 11 mii de persoane au fost rănite.
Forțele armate ale Taiwanului se află în stare de alertă. În Țările de Jos s-a discutat despre criza din RPC și Taiwan, Macron i-a cerut Europei «să se distanțeze de aceasta», ceea ce a provocat un val de critici.
În Spania a fost concediat un chimist care publica, la fiecare două zile, câte 37 de articole științifice. În locul acestuia, articolele erau scrise de ChatGBT.
Duma FR a aprobat un proiect de lege care prevede livrarea electronică a documentelor de recrutare în armată, iar Lia Ahedjakova a fost denunțată la Procuratura Generală.
Iată ce ne așteaptă la 12 aprilie
- La ora 10:00, Guvernul Moldovei se va întruni în ședință;
- La ora 11:00, ANRE va lua o decizie în privința tarifelor la energia electrică.