Pentru prima dată în istoria Moldovei independente, guvernul a fost numit în mai puțin de o zi. Seara,președintele Igor Dodon a anunțat numele candidatului la funcția de prim-ministru, iar în ziua următoare, la amiază, parlamentul a aprobat componența guvernului și programul de activitate.
Guvernul Chicu: cum a fost
Chestiunea cu privire la votul de încredere Guvernului Ion Chicu a fost introdusă în ordinea de zi a ședinței parlamentului la 14 noiembrie, în ultimul moment. Iar peste câteva ore de la începutul ședinței, socialiștii și democrații au acordat votul de încredere noului guvern. Cei din ACUM au votat împotrivă, fracțiunea «Șor» s-a abținut (NM a transmis online de la această ședință).
Prezentându-i pe miniștri deputaților, Chicu a spus că și-a format «echipa» în câteva ore și a anunțat 10 priorități din programul guvernului (și acesta scris, probabil, în câteva ore). Chicu a menționat că prioritatea numărul 1 este reforma justiției. La fel, el a subliniat că «orizontul activității noului guvern este până la alegerile prezidențiale» (acestea trebuie să aibă loc peste un an).
Chicu a motivat graba numirii noului cabinet de miniștri prin reforma justitiei care trebuie realizată fără întârziere.
La ceremonia de depunere a jurământului de către noul guvern, președintele Dodon a dat asigurări că va fi «un sprijin de încredere» pentru noii miniștri, dar și primul critic dacă aceștia vor lucra rău. La fel, Dodon a spus ce așteaptă de la noul executiv.
Miniștrii: cine sunt ei
Mai mult de o jumătate din noii miniștri, la fel ca și Chicu, au activat, până la aceasta, în calitate de consilieri ai președintelui Dodon. Printre cei din administrația lui Dodon sunt ministrul justiției Fadei Nagacevschi, ministrul apărării Victor Gaiciuc, ministrul afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi, ministrul agriculturii Ion Perju, ministrul educației Corneliu Popovici. În noul guvern este o singură femeie — Viorica Dumbrăveanu, care va conduce Ministerul Sănătății și Protecției Sociale.
ACUM: de la guvernare în opoziție
Deputatul blocului ACUM Alexandru Slusari a declarat în parlament că Dodon, în complicitate cu Plahotniuc, a numit un «guvern cuminte» și că «acest lucru se va termina rău pentru toți — pentru el [Dodon], pentru partidul său și pentru țară». Citat: «Însă noi nu vom permite cetățenilor să-și piardă speranța. Bătălia nu s-a terminat… Nu va trece nici un an și Moldova va deveni liberă. Cum am scăpat de Plahotniuc, așa vom scăpa și de Dodon».
În discursul său din parlament, Maia Sandu i-a învinuit pe socialiști de încălcarea promisiunilor și a declarat că «alianța socialiștilor și a democraților este cimentată prin scheme și frica de închisoare».
Sandu este convinsă că Chicu va fi «un șef de cabinet de miniștri de buzunar». Ea a mai spus, în cadrul unei emisiuni televizate, de ce a fost anulat concursul pentru funcția de procuror general și dacă va candida pentru președinție.
R.I.P. «Coaliția speranței»: regele a murit
Reporterul NM Alexandra Batanova a scris un fel de necrolog al coaliției PSRM-ACUM și al schimbărilor pe care aceasta le-a adus în politica moldovenească, fie și pentru puțin timp. Citat: «Posibil, însăși apariția acestei coaliții a însemnat mult mai mult decât orice acțiuni concrete. Născută la 8 iunie, această Coaliție a devenit un exemplu strălucit al modului în care se poate acționa corect. Cum poate fi schimbată realitatea în care noi trăim, unindu-ne pentru un scop comun și uitând cât de diferiți suntem. Cum poți să acționezi onest și să te mândrești cu aceasta».
Coordonatorii: urmăresc și avertizează
Olivér Várhelyi, Comisarul european pentru vecinătate și extindere, a declarat că Uniunea Europeană va stopa asistența financiară pentru Moldova dacă reformele inițiate aici nu vor fi continuate.
Iar liderul Partidului Democrat Pavel Filip și șeful fracțiunii PDM Dumitru Diacov au avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA Hogan. Nu se știe despre ce au vorbit. Însă după această întrevedere, Filip a anunțat că ei «au confirmat că vor vota proiectele care mențin stabil Moldova pe calea europeană și [sunt în agendă] Acordul de Asociere cu UE».
Noiembrie fierbinte în Moldova: ce se întâmplă cu temperatura
Dacă situația politică gravă are vreo legătură cu anomaliile climaterice din noiembrie, știința nu știe. NM a încercat să afle, cum explică specialiștii vremea anormal de caldă în acest noiembrie în Moldova și cum anomaliile climaterice influențează asupra sănătății oamenilor, agriculturii și a economiei.