NM Espresso: cum a pierdut PDM încă doi deputați, de ce s-a pus sechestru pe activele Victoriabank și unde va merge Dodon la odihnă 
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cum a pierdut PDM încă doi deputați, de ce s-a pus sechestru pe activele Victoriabank și unde va merge Dodon la odihnă 

Epidemia: situația

396 de cazuri noi de COVID s-au depistat în ultimele 24 de ore în Moldova, după ce s-au procesat 2359 de teste. Astfel, bilanțul celor care s-au contaminat a ajuns până la 29483 de persoane. Peste 20,5 mii dintre acestea s-au însănătoșit, iar 884 au decedat. Peste 8 mii de pacienți continuă tratamentul, 466 dintre ei fiind în stare gravă, iar 25 – conectați la aparatele de respirație asistată.

În Ucraina s-a înregistrat un nou antirecord: 1732 de cazuri noi de coronavirus în 24 de ore. Iar de la începutul epidemiei, în Ucraina s-au depistat aproape 88 mii de persoane contaminate.

 „Președintele răspunde”

Președintele Igor Dodon a comentat protestul PAS împotriva guvernării actuale, planificat pentru 16 august. El a declarat că opoziția organizează proteste, inclusiv cu participarea fermierilor, pentru a destabiliza situația înainte de alegerile prezidențiale. Și a schițat două variante de evoluție a evenimentelor care ar putea avea loc în cazul în care guvernul actual va fi demis: „Și ce se va întâmpla? Fie va veni cineva ca Plahotniuc, fie va veni una de la Harvard, iar joystick-ul prin care este dirijată va fi peste hotare”.

Dodon a explicat și de ce l-a felicitat pe președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, cu ocazia victoriei la alegeri: pentru că așa se cuvine „conform protocolului”: „CEC din Belarus a declarat alegerile valabile. Ce trebuie să facă președintele unei țări care este în relații bune cu Belarus? Desigur, să-l felicite. Iar ceea ce se întâmplă la ei în țară sunt chestiunile lor interne”.

Dodon a mai spus că familia sa a plecat la odihnă în Turcia: „Unde pleacă moldovenii? În Turcia”. Iar președintele personal intenționează să se odihnească timp de câteva zile în Rusia. Dodon nu a precizat, unde anume în Rusia.

Partidul Democrat

Deputatul Vladimir Andronachi a declarat la 14 august despre plecarea sa din fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat, motivându-și decizia prin dezacordul cu politica „minorității din PDM în frunte cu liderul partidului, Pavel Filip”. Andronachi a mai spus că nu intenționează să plece din PDM și va susține în continuare guvernul lui Ion Chicu și majoritatea parlamentară.

Câteva ore mai târziu, Partidul Democrat a anunțat că i-a exclus din PDM pe Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc, care „timp îndelungat nu au participat nici la ședințele fracțiunii PDM, nici la activitatea partidului”: „Aceștia doi au încetat demult să fie parte a echipei PDM. Nu poți pleca de acolo unde nu ești”. 

Victoriabank

NM a aflat că punerea sub sechestru a bunurilor Victoriabank ține de „caruselul” plasamentelor interbancare fictive, cu ajutorul cărora s-au sustras 14 miliarde de lei din trei bănci moldovenești. O parte din acești bani o constituie creditele garantate de stat, care au fost acordate acestor bănci pentru aceeași sumă. NM relatează, cum 2 miliarde din aceste credite au trecut prin Victoriabank prin „carusel” și cine este acuzat în acest caz.

Fermierii 

Fermierii din câteva raioane ale țării, care au decis să vină la Chișinău cu tractoarele lor și să organizeze un protest în fața guvernului, nu au fost lăsați să intre în capitală. Poliția a oprit coloana de tractoare la intrare în oraș. Primarul de Chișinău Ion Ceban a propus agricultorilor să lase tehnica la marginea orașului: „Noi respectăm dreptul la libertatea de exprimare, dar haideți să nu creăm incomodități suplimentare pentru locuitorii din Chișinău”.

Iar poliția a comunicat că va amenda fermierii pentru blocarea drumurilor și pentru mișcarea nesancționată a coloanei.

Chișinău 

Aproape 120 milioane de lei se vor cheltui pentru reparația străzii Albișoara. Primarul Ion Ceban a motivat costurile înalte ale lucrărilor prin faptul că această stradă nu a fost reparată de mult timp. Potrivit lui, este vorba nu numai despre trotuare și carosabil, dar și despre sistemul de canalizare pluvială, albia râului Bâc, iluminat, stațiile de așteptare a transportului public. Totodată, Ceban a rugat chișinăuienii să fie înțelegători în situația ambuteiajelor care au apărut din cauza lucrărilor de reparație „pe una dintre arterele principale ale orașului”. Și a precizat că lucrările nu pot fi efectuate pe timp de noapte, pentru că locatarii blocurilor din preajmă sunt împotrivă.

Cei de la primărie au mai comunicat că în toate sectoarele din Chișinău se vor deschide, la 25 august, târgurile școlare. Iar târgul principal care, de obicei, era organizat la Moldexpo, anul acesta va fi lângă centrul comercial Zity Mall, deoarece acum la centrul de expoziții Moldexpo funcționează Centrul COVID.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: