Guvernul Chicu și-a publicat programul: ce conține acesta?
Programul Guvernului condus de Ion Chicu este prevăzut pentru un an (până la alegerile prezidențiale). El conține domeniile prioritare ale noului cabinet de miniștri: sistemul justiției, securitatea energetică, ordinea publică, politica bugetar-fiscală, asistența socială etc. «Vom acționa rapid și cu determinare», a promis Chicu.
Un subiect aparte îl constituie reforma justiției, din cauza căreia socialiștii, susținuți de democrați, au demis Guvernul Maiei Sandu. Noul guvern intenționează să reorganizeze sistemul judecătoresc, să numească un procuror general «independent și integru», «să curețe justiția de persoane corupte și vulnerabile», să lupte eficient contra corupției și să asigure respectarea drepturilor omului. Ce-i drept, deocamdată nu e clar, cum vor fi realizate aceste obiective.
CSM: parcă este, parcă nu-i
În cadrul reformei justiției, Guvernul Chicu intenționează să reorganizeze și să înnoiască Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Deocamdată, activitatea Consiliului este blocată. ACUM îi învinuiește pe socialiști în acest sens. Problema e că din cei 12 membri ai CSM, de facto au rămas doar opt (minimum pentru cvorum pentru ședințe). Iar noul ministru al justiției Nagacevschi, care face parte din CSM, nu vine la ședințe. NM a analizat, pentru cine este convenabilă CSM nefuncțională.
Dodon: cine a încercat să-l șantajeze pe președinte
Președintele susține că blocul ACUM a încercat să-l șantajeze. Potrivit afirmațiilor lui Dodon, când era clar că Guvernul Sandu va fi demis, deputații ACUM îl amenințau că vor publica «înregistrările obținute de la Plahotniuc». «Ei au încercat să mă șantajeze, fix ca Plahotniuc».
Platon: acum el trebuie să fie eliberat din închisoare?
Instanța din Ucraina și-a anulat decizia de acum trei ani cu privire la extrădarea lui Veaceslav Platon în Moldova. Avocații săi susțin că acum, trebuie să fie anulate toate deciziile de judecată emise în Moldova împotriva acestuia, iar Platon, care este condamnat la 25 de ani pentru escrocherie, trebuie să fie trimis înapoi în Ucraina.
Chitoroagă: de ce a fost reținut ex-președintele procuraturii
Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a fost reținut pentru 72 de ore. El este bănuit de îmbogățire ilegală. Dosarul a fost intentat în baza unor investigații jurnalistice.
APLP-urile falimentare: cu ce se ocupă acestea, de fapt
Chișinăuienii plătesc lunar APLP-urilor câte un leu pentru un metru pătrat al locuinței pentru deservirea blocului. Însă 22 din cele 23 de APLP-uri din capitală sunt falimentare și există doar din mijloacele pe care le plătesc locatarii. NM a analizat, cu ce se ocupă APLP-urile falimentare, unde pleacă banii locatarilor și ce-i de făcut dacă APLP-urile nu fac nimic.
Test NM: cardul bancar sau banii cash?
Numărul plăților care se efectuează cu ajutorul cardurilor bancare este în creștere în Moldova. Însă mulți preferă în continuare banii cash. Din care categorie faci parte — din cea a amatorilor de a «foșni bancnotele» sau cea a fanilor cardurilor? Și cunoști oare toate subtilitățile cardurilor bancare? Poți afla toate acestea susținând testul NM «Карточкой или наличкой» («Cardul sau cash-ul»).