Energia electrică: tarife și întrerupere repetată
Dimineața de 29 noiembrie a început cu avertismentele autorităților cu privire la o eventuală întrerupere a curentului electric în zilele de 29-30 noiembrie, din cauza posibilelor atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. De fapt, acest avertisment este valabil până la sfârșitul războiului — orice atac masiv asupra nodurilor energetice din Ucraina poate provoca întreruperi ale curentului electric. De aceea, pe cât este posibil, ar fi bine să ne pregătim din timp de acestea. MAI a elaborat deja o listă de recomandări pentru cazul în care deconectările vor surprinde cetățenii în stradă, în automobil, într-o încăpere sau în orice alt loc. Bineînțeles, nu trebuie să ne lăsăm pradă panicii, dar cu siguranță ar fi bine să fim pregătiți, de exemplu, să păstrăm documentele în același loc, să alimentăm dispozitivele mobile și lanternele.
Însă cetățenii și autoritățile sunt îngrijorați nu doar de aceste deconectări, ci și de tarifele la energia electrică. De notat că în luna noiembrie, prețul mediu de achiziție a electricității s-a majorat de patru ori comparativ cu luna septembrie. Însă autoritățile ne încurajează: din luna decembrie, vom achiziționa o parte din energia electrică de la compania «Hidroelectrica» din România — cu 90,8 euro pentru un MWh, sau de două ori și jumătate mai puțin decât prețul mediu de la bursa română OPCOM. Pe lângă aceasta, autoritățile de la Chișinău continuă negocierile cu reprezentanții Centralei termoelectrice de la Cuciurgan privind reluarea furnizării energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Care vor fi rezultatele negocierilor și dacă acestea vor fi — încă nu se știe (data trecută, părțile așa și nu au reușit să ajungă la un acord:
Chișinăul era dispus să mențină volumul de gaze livrate în regiunea transnistreană cu condiția că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan va livra în dreapta Nistrului 45 la sută din volumul necesar de energie electrică, în timp ce Termocentrala era gata să livreze doar 23%).
În timp ce autoritățile caută «lumină ieftină», ANRE va examina (chiar astăzi, 30 noiembrie) demersurile «Premier Energy» și «FEE Nord» privind o nouă majorare a tarifului. Apropo, printre motivele de majorare a tarifelor indicate de furnizori este și reducerea consumului. Vicepremierul Spânu a declarat deja că aces tip de știri înseamnă «manipulare», iar cei de la «FEE Nord» s-au abținut de la declarații, explicând eroarea afirmtațiilor, în schimb, un expert contactat de noi susține că nu e chiar atât de simplu: de economisit — trebuie, dar costurile furnizorilor incluse în tarif sunt fixe.
În timp ce toată lumea polemizează și discută, de ce sunt atât de interdependente sistemele energetice din Moldova și Ucraina și ce-i de făcut în acest sens, reporterul nostru Dașa Slobodcicova analizează, în noua ediție a proiectului #riltok, actualele legende despre electricitate și relatează, ce și cine se află în spatele acestei situații.
Reuniunea miniștrilor de externe din statele NATO și pericolul pentru Moldova
La 29 noiembrie, miniștrii de externe din statele NATO s-au întâlnit la București. Și Moldova a fost printre invitați — singura țară care nu cere să devină membră, dar este parteneră a Alianței. La briefingul organizat în ajunul reuniunii, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a remarcat necesitatea sprijinirii în continuare a Moldovei: «Moldova este partenerul NATO, Moldova beneficiază de sprijinul aliaților și al UE. (…) Ei (oamenii) au de suferit din cauza blackout-urilor și a crizei energetice provocate de războiul din Ucraina și acest lucru necesită din partea noastră asistență și un mesaj clar că acest război nu trebuie să se extindă în afara Ucrainei».
În susținerea lui Stoltenberg, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că reprezentanții Moldovei «au venit acum aici nu pentru a cere aderarea la NATO. Ei sunt aici pentru a solicita sprijin în depășirea unei situații foarte dificile».
De fapt, despre situația dificilă și chiar periculoasă din Moldova s-a vorbit nu doar la București, dar și la Kiev. Astfel, consilierul președintelui Ucrainei Podoleak este sigur că «Rusiei îi este extrem de convenabil să încerce să facă presiuni asupra guvernului Moldovei și să încerce să provoace anumite acțiuni în Transnistria și să aibă posibilitatea de a organiza o lovitură de stat în Moldova». Potrivit afirmațiilor sale, toate acestea «sunt extrem de periculoase pentru cursul pro-european al Moldovei».
Despre regiunea transnistreană, inclusiv despre negocierile în formatul «5+2», a vorbit și ambasadorul Ucrainei la Chișinău, care consideră că de pe acum ar trebui să ne gândim, «cum va fi acest plan de reglementare, ce-i de făcut cu contingentul militar rus, ce-i de făcut cu organele puterii, ce-i de făcut cu MGB».
Pe scurt, despre alte știri
Expoziția de fotografii «Drumul european al Republicii Moldova» a fost vernisată în Parlamentul European. Expoziția a fost organizată în colaborare cu Arhiva Națională a Moldovei.
Timp de cinci ani deja, SUA investesc 50 milioane de dolari în agricultura Moldovei, inclusiv în horticultură, apicultură, vinificație și turism.
Moldova va deține președinția la Inițiativa Central Europeană în anul 2023. Acest lucru îi va permite Moldovei să-și promoveze agenda europeană.
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi
- La ora 10:00, ANRE va examina demersurile «Premier Energy» și «FEE Nord» privind majorarea tarifului.
- La ora 15:00, guvernul se va convoca într-o nouă ședință. Agenda miniștrilor conține 12 chestiuni, inclusiv proiectul de lege privind ratificarea Acordului dintre Moldova și România care prevede construcția unui apeduct ce va subtraversa râul Prut.
- Cetățenii Moldovei care au depus cereri cereri pentru compensarea tarifelor la energia electrică, gaz și căldură vor începe să primească înștiințări despre categoria de vulnerabilitate care le-a fost atribuită.